lot-euros-5919918

Comisia economie, buget și finanțe susține ratificarea Acordului de împrumut cu UE privind asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova

Comisia economie, buget și finanțe a examinat și susținut, în ședința de astăzi, proiectul pentru ratificarea Acordului de împrumut cu Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova şi a Memorandumului de înţelegere a acestuia.

Potrivit documentului, suma împrumutului oferit este de 60 milioane euro, care va fi debursat în trei tranşe egale în anul 2018. Debursarea banilor va avea loc în funcţie de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului cu Fondul Monetar Internațional şi a condiţionalităţilor convenite între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Maturitatea împrumutului este de maxim 15 ani.

Proiectul Acordului de împrumut este parte a asistenţei macrofinanciare pentru Republica Moldova, acordată de către Uniunea Europeană, care reprezintă o operaţiune de finanţare în valoare de până la 100 milioane euro, dintre care 60 milioane urmează să fie furnizate sub formă de împrumut şi 40 milioane euro – sub formă de grant.

Acordul de împrumut şi Memorandumul de înţelegere au fost semnate la Bruxelles, la 23 noiembrie 2017. Intrarea în vigoare a Acordului va crea condiţii favorabile pentru creşterea economică durabilă, menţinerea stabilităţii fiscale şi macroeconomice şi va contribui la reducerea sărăciei în Republica Moldova.

Proiectul urmează a fi aprobat de plenul Parlamentului.

Foto: dreamstime.com

Răspândește știrea!

3 Comentarii

 1. Ion at |

  Multumim comisiei. Parca asa nu ne dadeam seama ca avem nevoie de finantare ))

  Reply
 2. Dima at |

  40 de milioane sub forma de grant. Asta este una din cele mai bune conditii oferite Moldovei.

  Reply
 3. timofei at |

  deci, cei care spuneau ca Moldova se afla la moment la cea mai mare distanta de Europa de fapt au mintit grosolan? Europenii nu aveau sa dea bani daca nu aveau incredere 100/100 in puterea politica de la Chisinau si daca nu erau respectate unele conditii!

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green