5231426

Compromisul dintre PD și Dodon s-a epuizat la votul mixt! Democrații, despre pârghiile pe care le-a cerut președintele pentru dizolvarea Parlamentului: „Să-și pună pofta-n cui!”

Democrații nu vor susține și nu vor admite realizarea inițiativei președintelui Igor Dodon de modificare a Constituției prin care acesta a solicitat pârghii suplimentare pentru dizolvarea Parlamentului. Poziția PD a fost anunțată de vicepreședintele formațiunii, Sergiu Sîrbu, după dicuțiile purtate cu echipa de experți de la Veneția.

„Cunoașteți că președintele a cerut cinci temeiuri suplimentare pentru dizolvarea Legislativului. Din start vreau să-i spun: să-și pună pofta în cui. Nu va fi dizolvat Parlamentul așa cum vrea președintele Dodon. Un astfel de mesaj am transmis și experților Comisiei de la Veneția. Suntem categoric împotriva acestei inițiative populiste, care este o continuare a promisiunilor electorale. Este inadmisibil acest șantaj politic din partea șefului statului”, a declarat Sîrbu în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit acestuia, într-o republică parlamentară este inacceptabil ca Parlamentul să fie dizolvat pe motiv că în decurs de două luni nu a fost votată legea bugetului, doar la consultarea simplă a fracțiunilor parlamentare sau în baza unui referendum.

„Este o inițiativă care depășește cu mult spiritul Constituției, principiul separației puterilor în stat, identitatea Legii Supreme, statutul de republică parlamentară(…) Nu vom susține și ne vom opune vehement unor astfel de tentative de violare a Constituției Republicii Moldova”, a subliniat democratul.


Foto: Sputnik/ Мирослав Ротарь

Răspândește știrea!

3 Comentarii

 1. Chiril at |

  Propunerea lui Dodon va genera pe viitor doar crize politice. Din acest mitiv cred ca democratii procedeaza corect acum ignorindu-l pe asa numitul “presedinte”

  Reply
 2. Damian at |

  In orice parlament sunt intelegeri intre opozitie si majoritate. Daca PD-ul nu mergea la compromis, socialistii erau sa scoata sustinatorii sai la protest, atunci era sa vada cele 5 partide si ONG-rile cat poate strange Dodon de unul sangur.

  Reply
 3. Nina at |

  Nu pute a compromis precum ca doar Comisi de la Ventia va decide soarta modificari sistemului de vot./

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green