161017153320-dea-schedule-1-drugs-heroin-super-169

Conducerea Direcției Antidrog participă la conferința regională privind realizarea programelor HIV/SIDA pentru persoanele dependente de droguri

În perioada 22 – 23 ianuarie curent, șeful Direcției Antidrog a Inspectoratului Național de Investigații, Ion Țurcanu, participă la conferința regională privind realizarea programelor HIV/SIDA pentru persoanele care întrebuințează droguri sau preparate stimulatoare. Evenimentul, desfășurat de Organizația Naţiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor şi Criminalităţii, are loc în orașul Kiev, Ucraina.

În cadrul conferinței participă experți din Ucraina, Belarus și Republica Moldova, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, instituțiile care combat traficul de droguri si traficul de  persoane, reprezentanți al instituțiilor de învățământ, ONG-uri de profil și organizații internaționale.

Scopul conferinței este de a consolida capacităţile naţionale pentru reducerea răspândirii HIV/SIDA în rândul grupurilor vulnerabile în Europa de Est şi Asia Centrală.

Totodată, în cadrul conferinței au fost prezentate rapoartele delegaților despre situația din țară și metodele de reacționare la HIV, consumul de droguri stimulatoare, combaterea fenomenului și reducerea riscurilor asociate consumului de droguri.

Astfel, pe parcursul anului 2017, poliția a desfășurat  mai multe acțiuni și măsuri îndreptate la reducerea ofertei de droguri, iar în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale,  organizațiile internaționale și ONG-uri de profil au desfășurat campanii de informare, seminare în instituțiile de învățământ, au fost repartizate pliante, cu scopul sensibilizării populației, reducerii cererii de droguri și a riscurilor asociate consumului de droguri.

De asemenea, pe parcursul anului 2017, Poliția a pornit 1.269 cauze penale, a documentat 872 de persoane, a sechestrat și scos din circuitul ilicit aproximativ 200 kg de droguri.

Conform legislației Republicii Moldova, circulaţia ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogii acestora cu scop de înstrăinare se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani. La fel, legislația prevede o pedeapsă sub forma de amenda de la 1.000 la 2.500 de lei, pentru procurarea, păstrarea ilegală de droguri, precursori, etnobotanice şi a analogilor acestora în cantităţi mici sau consumul de droguri fără prescripţia medicului.

Foto: cnn.com

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green