leuseni

Conducerea Serviciului Vamal a dispus un set de măsuri pentru fluidizarea traficului transfrontalier în perioada sărbătorilor Pascale

Conducerea Serviciului Vamal a dispus un set de măsuri pentru fluidizarea traficului transfrontalier în perioada sărbătorilor Pascale, când se atestă creșterea semnificativă a fluxurilor de călători. Printre acestea se numără: suplinirea numărului de personal și a echipamentelor de verificare, utilizarea tuturor arterelor de control indiferent de sensul de traversare și implicarea șefilor posturilor vamale și a adjuncților acestora în actul de vămuire.

Tot la indicația conducerii instituției, în cadrul fiecărui post vamal, a fost creat un grup de intervenție, membrii căruia, în caz de necesitate, sunt rechemați în serviciu și implicați în efectuarea controlului vamal.

În regim intensificat de lucru vor activa și ofițerii antifraudă, detașați în cadrul posturilor vamale. Aceștia vor fi prezenți în post 24/7 pentru a prelua spre documentare fraudele consemnate de inspectorii de la linia de control, aceștia din urmă nefiind nevoiți să părăsească pista pentru a întocmi sesizările prevăzute de procedurile instituite.

O altă măsură de fluidizare a traficului, introdusă de către Serviciul Vamal, se referă la aplicarea sistemului de două Coridoare la patru dintre cele mai solicitate posturi vamale: Sculeni, Leușeni, Giurgiulești și Tudora. Prin urmare, cetăţenii care nu deţin bunuri ce necesită a fi declarate pot opta pentru Coridorul Verde, în timp ce Coridorul Roşu este destinat persoanelor care transportă mărfuri care presupun achitarea taxelor vamale aferente.

Toate măsurile enumerate au fost propuse și omologilor din Ucraina și România, astfel încât formalitățile de vămuire să fie accelerate pe ambele părți ale frontierei.

Totuși, pentru a evita o eventuală extindere a timpului de așteptare în vamă, cauzată de suprasolicitarea unor puncte de trecere, Serviciul Vamal le recomandă participanților la traficul transfrontalier să opteze pentru toate posturile vamale existente.

De asemenea, participanții la traficul transfrontalier își pot planifica ruta optimă, accesând rubrica Trafic online,  unde au posibilitatea să vizualizeze în timp real numărul unităților de transport care se află în cele mai tranzitate puncte de trecere.

Pentru persoanele care intenționează să traverseze frontiera vamală, Serviciul Vamal are instituit Centrul Unic de Apel (+373 22 574-111), unde aceștia pot solicita informaţii și consultații privind regulile de trecere a mărfurilor și unităților de transport peste frontiera vamală, precum și pot semnala eventuale fapte de comportament corupțional sau abuzuri comise de colaboratorii vamali.

Foto: customs.gov.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green