h

Conformarea voluntară – prioritate pentru Serviciul Vamal

Sprijinirea mediului de afaceri reprezintă o preocupare permanentă a Serviciului Vamal. În vederea consolidării acestui obiectiv, autoritatea vamală a promovat o serie de modificări legislative, ce au avut în vedere, pe de o parte, susținerea operatorilor economici implicați în comerțul extern și, pe de altă parte, prevenirea și nesancționarea acestora în cazul conformării benevole.

Astfel, conform legislației, agenții economici sunt exonerați de răspundere materială și contravențională, cu respectarea următoarelor condiții: persoana, până la inițierea controlului ulterior, pentru declarațiile vamale repartizate pe culoarele galben sau roșu de control vamal și care au fost validate informatic cu acordarea liberului de vamă, comunică din proprie inițiativă în scris organului vamal despre comiterea contravențiilor vamale, prevăzute de art. 231 pct.6) și pct.11) din Codul Vamal, cu anexarea actelor justificative și cu achitarea incontestabilă și benevolă a drepturilor de import datorate și a penalităților calculate.

Prin aplicarea acestor modificări, Serviciul Vamal încurajează reprezentanții mediului de afaceri să comunice din inițiativă proprie încălcările comise, fiind, astfel, eliberați de la răspundere, în condițiile legale susmenționate.

Serviciul Vamal reiterează îndemnul către agenții economici conformi de a aplica pentru obținerea statutului de Agent Economic Autorizat (AEO), statutului de Exportator Aprobat, autorizației de Vămuire la Domiciliu (PVD) sau de a utiliza procedura de declarare electronică, beneficiind de întregul suport informațional al funcționarilor vamali din domeniile de profil. Mai multe detalii cu privire la facilitățile promovate de autoritatea vamală pot fi aflate la numărul de telefon: (+373 22) 574-111.

Foto: customs.gov.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green