gaz

Contractele cu Gazprom, gata de semnare. Care vor fi prețurile la gaze?

Republica Moldova va achita un preț mediu anual de circa 173-175 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, în cadrul unei conferințe de presă. Vadim Ceban susține că contractele de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom vor fi semnat cel târziu săptămâna viitoare. „Vom semna prelungirile respective pentru următorii 3 ani, deci țara va avea resurse de gaze. Furnizorul principal nu se schimbă”, a spus Ceban.

Potrivit lui, contractele cu Gazprom nu se vor diferenția esențial față de vechile înțelegeri. „Va rămâne formula prin care se stabilește prețul de achiziție a gazelor naturale. Formula va determina prețul trimestrial”, a declarat șeful de la Moldovagaz, menționând că astfel prețul la gazele naturale nu se va majora.

Potrivit lui, în amendamentele contractelor partea moldovenească va stipula prelevarea gazelor din mai multe puncte.

Vadim Ceban afirmă că Moldovagaz a depus eforturi pentru a identifica posibilități de conectare de punctele de inteconecare din alte regiuni. „Dacă până acum au fost două puncte la hotar cu Ucraina, acum vor fi mai multe. Vom putea preleva gaze și de la hotarul dintre Ucraina și Rusia”, a specificat el.

„Am lucrat intensiv la posibilitatea de a preleva gaze de la hotarul România-Ucraina, la punctul de interconectare Isaccea-Orlivka”, a adăugat Ceban.

Potrivit șefului Moldovagaz, este nevoie de a semna un acord tehnic cu Ucraina pentru prelevarea gazelor. „Am definitivat textul tuturor acordurilor”, menționând că vor fi semnate dcontracte pe toate pnuctele de interconectare, dar și contracte de transport a gazelor naturale.

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green