m-22

CSJ a respins recursul în anulare în „dosarul Filat”! Ex-premierul a epuizat toate căile naționale de atac

Curtea Supremă de Justiție a respins astăzi recursul în anulare declarat de ex-premierul Vlad Filat. Astfel, fostul politician, condamnat la 9 ani de detenție pentru corupere pasivă și trafic de influență, a epuizat toate căile naționale de atac. Următoarea instanță la care se pot adresa avocații acestuia este Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

Magistrații CSJ au calificat recursul ca fiind vădit neîntemeiate. Decizia integrală urmează a fi pronunțată la 28 decembrie curent.

Avocatul Igor Popa, declara la începutul acestei săptămâni, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, recursul în anulare este o cale extraordinară de atac și dreptul intern oferă posibilitatea instanței supreme de a remedia abuzurile și încălcările admise până la acest moment în dosarul Filat.

Igor Popa a precizat că, până în prezent, apărarea fostului demnitar a înregistrat la CEDO două cereri. „La prima cerere depusă în decembrie 2015 de dl Filat, Curtea ne-a invitat să completăm plângerea cu orice alte evenimente care s-au întâmplat și sunt pertinente pentru examinarea cauzei. Ulterior, am mai formulat o cerere de informare suplimentară. Ce ține de cea de-a două cerere, am fost informați că a fost recepționată”, a comunicat acesta.

Reamintim că la 27 iunie 2016, Vlad Filat a fost condamnat în primă instanță la 9 ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă. Prin aceeași sentință, politicianul a fost amendat cu 60 mii lei, privat de dreptul de a deţine anumite funcţii publice timp de 5 ani, cu retragerea distincției de stat Ordinul Republicii şi cu aplicarea măsurii de siguranță sub formă de confiscare specială a bunurilor care constituie obiectul remunerării ilicite în valoare de 791 milioane lei.

La 11 noiembrie 2016, magistrații Curții de Apel Chișinău au men­ți­nut deci­zia Judecătoriei Buiucani în privința apli­că­rii pedep­sei cu închi­soa­rea pe un ter­men de 9 ani, modi­fi­când doar unele aspec­te cu refe­ri­re la con­fis­ca­rea bunu­ri­lor ex-premierului.

La 22 februarie curent, Curtea Supremă de Justiție a pus punct în „dosarul Filat”. Prin urmare, pedeapsa sub formă de închisoare pentru un termen de 9 ani, dictată în dosarul ex-premierului, rămâne în vigoare și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Foto: moldova.org

Răspândește știrea!

1 Comentariu

 1. Anonymous at |

  Interesant va merge mai departe?

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green