collagegdf

CSJ se declară incompetentă în conflictul dintre Traian Băsescu și Igor Dodon. Dosarul a fost expediat către Judecătoria Chişinău

Curtea Supremă de Justiție a decis că cererea prin care Traian Băsescu îl dă în judecată pe Igor Dodon este de competenţa Judecătoriei Chişinău, expediind dosarul instanței respective. Despre aceasta a declarat Andrei Bivol, avocatul fostului președinte român, afirmând că se va urma procedura „în pofida rezervelor privind independenţa judecătorilor” faţă de Dodon.

„La 31 ianuarie 2017, în a doua parte a zilei, am făcut cunoştinţă cu încheierea CSJ prin care cererea de chemare în judecată adresată de Traian Băsescu către Igor Dodon privind anularea decretului din 6 ianuarie 2017 cu privire la retragerea cetăţeniei moldovenești, a fost expediată spre examinare Judecătoriei Chişinău”, a comunicat Andrei Bivol pentru Mediafax.

Potrivit apărătorului lui Traian Băsescu, CSJ recunoaşte că Legea cetăţeniei şi Legea contenciosului administrativ prevăd competenţa specială a CSJ de a examina legalitatea decretelor prezidenţiale cu caracter individual, însă, interpretează că judecarea aceastei cauze ar fi de competenţa Judecătoriei Chişinău.

„CSJ susţine că ar avea prioritate prevederile art. 33 indice 1 al Codului de Procedură Civilă (CPC), care a fost adoptat mai recent de către Parlament (regula priorităţii actului normativ posterior în cazul conflictului de lege). Conform acestei prevederi „judecătoriile examinează şi soluţionează în fond toate pricinile civile, dacă legea nu prevede altfel”. Încheierea este irevocabilă fără drept de atac”, a mai spus Andrei Bivol.

Avocatul a ținut să explice că raţiunea competenţei speciale a CSJ de verificare a legalităţii decretelor prezidenţiale este întemeiată pe independenţa judecătorilor CSJ faţă de preşedinte. Spre deosebire de judecătorii CSJ, ceilalţi magistrați, subliniază Bivol, sunt numiţi, confirmaţi pe viaţă şi demişi prin decretul preşedintelui, „ceea ce ridică probleme privind independenţa lor la examinarea legalităţii decretelor prezidenţiale”.

De menționat că miercuri, 1 februarie, avocatul lui Traian Băsescu i-a transmis lui Igor Dodon o cerere în care a solicitat revocarea decretului ca fiind emis contrar legii. „În termen de 30 de zile preşedintele este obligat să răspundă. În cazul unui răspuns nesatisfăcător sau lipsei unui răspuns în termen, vom dispune de 30 de zile pentru a înainta acţiunea de contestare a decretului la Judecătoria Chişinău”, a explicat avocatul Andrei Bivol.

Amintim că Igor Dodon și-a onorat promisiunea făcută încă în campania electorală, semnând,  la 3 ianuarie curent, decretul prin care lui Traian Băsescu i-a fost retrasă cetățenia țării noastre. Șeful statului și-a motivat decizia prin faptul că fostul președinte român ar fi devenit ilegal cetățean al Republicii Moldova, fiind ignorate numeroase avize din partea mai multor instituţii, inclusiv faptul existenței urmăririi penale.

La rândul său, Băsescu a declarat că a aflat din presă despre decretul respectiv, subliniind că acest gest „este o dovadă a faptului că lui Igor Dodon îi este teamă de el”. Săptămâna trecută, fostul lider de la Cotroceni l-a atacat în judecată pe preşedintele Republicii Moldova, susținând că cetățenia i-a fost retrasă în mod „arbitrar”.

Foto: dcnews.ro/agora.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green