ppppp

Detalii în cazul grupării care angaja ilegal moldovenii la lucru în Israel: Cel puțin 130 de persoane au trecut prin mâinile afaceriștilor

Procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au oferit mai multe detalii în cazul afacerii ilegale a grupului de persoane care angajau ilegal moldovenii la lucru în Israel. Potrivit reprezentanților PCCOCS, deocamdată, au fost identificaţi 130 de migranţi care au fost racolaţi şi exploataţi prin muncă.

Citiți și: Percheziții de amploare la mai multe adrese din capitală: Este investigată afacerea unui grup de persoane care angajau ilegal moldovenii la lucru în Israel – (VIDEO)

La 13 septembrie 2017, cinci membri ai grupului infracțional – un bărbat şi patru femei – cu vârsta cuprinsă  între 25 și 52 de ani, domiciliaţi în Chişinău, au fost reţinuţi pentru 72 de ore.

În urma investigaţiilor, ofiţerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane au stabilit că suspecţii racolau potenţiali migranţi originari din Moldova, după care ulterior, contra sumelor cuprinse între 6.500 – 7.000 dolari per persoană erau transportaţi în Israel şi plasaţi în câmpul muncii. De cele mai dese ori, aceștia îngrijeau de bătrâni şi persoane bolnave, în regim 24 din 24 ore, fiind remuneraţi în mediu cu un salariu în valoare de 1.000 dolari SUA, lunar.

La fel, migranţilor care nu aveau bani să achite aceste sume înainte de a merge în Israel, suspecţii le organiza plecarea la muncă în credit. Ulterior, timp de 15 luni, din salariu e era extrasă o sumă, astfel încât, la final, să plătească pentru „serviciul” de care a beneficiat 12.500 dolari. De asemenea, suspecţii din Republica Moldova acţionau în complicitate cu alţi membri activi din Israel.

Potrivit materialelor anchetei, în această schemă infracţională sunt implicate mai multe companii, specializate în eliberarea certificatelor false, privind absolvirea cursurilor de instruire în domeniul îngrijirii bătrânilor, fără autorizaţia respectivă  precum şi în racolarea migranţilor, pentru plasare în câmpul muncii.

Astfel, plasarea în câmpul muncii avea loc în baza vizelor şi contractelor de muncă primite la Consulatul Israelului din oraşul Kiev, Ucraina. Acestea erau eliberate în baza unor acte primare false (certificate confirmative a absolvirii cursurilor de îngrijire a persoanelor de vârstă înaintată şi a certificatelor medicale, care atestă starea sănătăţii migranţilor).

În luna august curent, organele de drept din țara noastră, în temeiul unei comisii rogatorii de asistenţă juridică internaţională, au continuat împreună cu colegii omologi din Israel documentarea figuranţilor pe caz. Astfel, s-a reuşit audierea a 38 de victeme direct la locul de muncă  pe teritoriul Statului Israel, au fost ridicate documente cu semnalmente de falsificare în original, care sunt probe concludente pe caz.

În cadrul a 30 de percheziţii efectuate la domicilii, automobile şi sediile companiilor, au fost ridicate probe care au confirmat implicarea subiecţilor menţionaţi la comiterea infracţiunii: tehnică computerizată, purtătoare de informaţie documente şi înscrisuri purtătoare de urme ale infracţiunii, acte de identitate, dosare procesate pentru solicitarea vizelor a circa 100 de migranţi, bani proveniţi din activitate criminală în sumă de peste 100.000 euro.

Totodată, la 13 septembrie, ofiţerii CCTP în comun cu cei ai Serviciului Grăniceri a Ucrainei, au verificat şi audiat mai mulţi emigranţi pe care suspecţii din Republica Moldova în acel moment îi transportau în Israel. Fiind verificaţi de forţele de ordine, au fost ridicate documente cu semne de falsificare, în baza cărora au fost primite vizele de muncă în Israel.

În acest caz a fost iniţiată o cauză penală privind organizarea migraţiei ilegale, infracțiune care se pedepsește cu amendă în mărime de la 1.150 la 1.350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 5 la 7 ani.


Foto/Video: politia.md

Răspândește știrea!

1 Comentariu

 1. Anonymous at |

  :cool: :cool: :cool: :cool: :cool: :razz: :razz: :razz: :razz: :evil: :evil:

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green