foto-_m3_9488

Discuții pe marginea proiectului de lege care vine să reducă presiunea asupra mediului de afaceri din Republiuca Moldova

Procesul de consultări și definitivare a proiectului de lege care vine să reducă presiunea sancționatorie asupra mediului de afaceri a fost discutat lui cu reprezentanții partenerilor de dezvoltare și ai comunității de business în cadrul unei ședințe, prezidată de prim-ministrul Pavel Filip.

Premierul a menționat că una dintre prioritățile Guvernului este îmbunătățirea mediului de afaceri și a climatului investițional prin revizuirea politicii de control și sancționatorii. În acest sens, au fost întreprinse mai multe acțiuni, printre care reducerea numărului instituțiilor cu funcții de control de la 58 la 18, micșorarea numărului de acte permisive cu circa 60%, simplificarea procedurilor de raportare. Cu toate acestea, sistemul sancționator, care include organele de drept, nu a fost încă îmbunătățit.

În cadrul dialogului, a fost subliniat faptul că versiunea inițială a proiectului, propusă anul trecut, a fost una foarte ambiţioasă. Urmare a discuțiilor, Ministerul Justiției, cu suportul Consiliului Economic, a exclus din proiect mai multe prevederi care generau neclarități.

În consecință, a fost propusă separarea proiectului în două părţi. Astfel, o parte va conține prevederile stringente solicitate de comunitatea de afaceri, cu beneficii optime pentru stat și societate. Acest proiect urmează a fi definitivat în timp proxim de către Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

A doua parte va include modificări mai conceptuale, vizând cadrul instituțional și atribuțiile organelor de drept. Documentul urmează a fi în continuare elaborat, cu implicarea experților din partea societății civile și a partenerilor de dezvoltare, fiind supus unei analize ample, pe parcursul unei perioade mai îndelungate.

Reprezentanții partenerilor de dezvoltare au subliniat că este nevoie de o abordare nouă a reformării sistemului sancționator în domeniul economic, care să fie una graduală, efectuată pas cu pas, cu participarea activă a societății civile. Totodată, partenerii de dezvoltare și-au manifestat deschiderea pentru a oferi expertiza necesară în vederea îmbunătățirii cadrului normativ în acest sens.

Foto: gov.md

Răspândește știrea!

4 Comentarii

 1. Anonymous at |

  Acțiuni concrete, nu numai discuții!

  Reply
 2. Mihai at |

  Avem nevoie de mai mulți investitori europeni, care sa ne ajute in dezvoltarea tării, in diferite ramuri

  Reply
 3. Buga at |

  Avem și așa proiect ? Dar când vor fi trași al răspundere cei care duc contabilitate dublă?

  Reply
 4. Inga at |

  Aceasta guvernare a invatat normele democratiei internationale si iata ca se fac dezbateri si argumentele joaca un rol important.

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green