17417-950x523

Distinsul compozitor Eugen Doga își sărbătorește astăzi ziua de naștere

În prima zi a primăverii, distinsul compozitor de talie universală Eugen Doga își sărbătorește ziua de naștere. Maestrul împlinește vârsta frumoasă de 81 de ani.

Primăria capitalei i-a adresat cu această ocazie un mesaj de felicitare:

„Maestrul Eugen Doga, Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău, la frumoasa-i vârstă de 81 de ani, pe care o împlinește astăzi, 1 martie 2018, ne aduce din nou primăvara, dacă nu afară, cu siguranță – în sufletele noastre îndrăgostite de muzica-i divină. Omul secolului XX, cum, pe bună dreptate, e supranumit, este cunoscut pe tot globul, fiind mândria noastră națională acum și în viitorul nostru european.

Meritele Domniei Sale au fost răsplătite cu nenumărate premii  și distincții, dar recunoștința celor care îl iubesc și îi apreciază muzica, încununează chipul său de Om frumos din toate punctele de vedere. 

La mulți ani, Maestre! Ne considerăm onorați că suntem contemporani cu Dumneavoastră și Vă urăm sănătate, viață lungă și fericită, noi și performante realizări artistice!”.

Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937, în satul Mocra, raionul Râbniţa. O şcoală municipală de muzică poartă numele maestrului. Din 2007, Eugen Doga este Cetăţean de Onoare al municipiului Chişinău.

La data de 30 decembrie 1992, Eugen Doga a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. De asemenea, Institutul Internațional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. Anul 2007 a fost declarat de autoritățile Republicii Moldova drept „Anul Eugeniu Doga”.

A scris muzică pentru circa 200 de filme; romanţe, cantate, piese instrumentale, simfonii, cântece de estradă etc. Celebra compoziţie din filmul „Tandra şi gingaşa mea fiară” este supraniumită „cel mai frumos vals de iubire al secolului al XX-lea”.

Distinsul compozitor a fost decorat de mai multe ori de-a lungul carierei sale. În anul 1997 fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2000 cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer. În 2008 a primit Ordinul Pentru merite în fața Patriei (acordat de Rusia), Ordinul Dinamo România în grad de Comandor, Medalia „Mihai Eminescu” și Medalia de Aur „Omul secolului XX” (SUA, 1998).

La 26 august 2008, președintele Republicii Moldova de atunci, Vladimir Voronin, i-a acordat Premiul de Stat, pentru contribuția de excepție la dezvoltarea artei muzicale naționale și universale. Pe 24 martie 2014, președintele României, Traian Băsescu, l-a decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofițer.

Foto: infotag.md

Răspândește știrea!

1 Comentariu

 1. Anonymous at |

  Să ne trăieşti maestre, la mulţi ani!!!!

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green