18221634_1886496824709647_4537784610686468703_n

Dodon, deranjat de „explicațiile pretențioase” ale CC, după ce magistrații Înaltei Curți au declarat aflarea trupelor ruse în regiunea transnistreană neconstituțională

Președintele Igor Dodon a venit cu o reacție după ce Curtea Constituțională a pronunțat hotărârea privind neutralitatea Republicii Moldova, în care se menționează, în mod special, că prezența trupelor ruse în regiunea transnistreană este neconstituțională. Șeful statului s-a arătat deranjat de faptul că Înalta Curte „a explicat pretențios și în cuvinte multietajate ceea ce și așa se știe”. 

„Republica Moldova este un stat neutru, dar dacă va fi necesar, se va apăra. Problema constă în formulările Curții, care lasă loc pentru diferite interpretări politice și speculații. Dar nu e prima dată când această componență a Curții Constituționale face plecăciuni în fața unioniștilor. Se vede că judecătorii de la CC au vrut și buchia Constituției să o respecte, dar și cetățenia lor românească să nu o compromită”,

Eu am înțeles mesajul lor și asta mă face să acționez și mai hotărît pentru protejarea neutralității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Componența CC-ului va trece, iar țara va rămâne și va păstra mereu ceea ce judecătorii CC-iști pun sub semnul întrebării”, scrie Dodon într-un mesaj postat pe Facebook. 

Precizăm că marți, 2 mai, magistrații CC s-au pronunțat pe marginea unei sesizări depuse anterior de fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal. Înalta Curte a decis, de asemenea, că participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitate este constituțională.

Foto: presedinte.md

Răspândește știrea!

6 Comentarii

 1. Vadim at |

  Alexandru Nastase – si-a terminat mandatul de presedinte al Curtei Constitutionale, cum poate face CC declaratii care nu are legalitate?

  Reply
 2. Mihail Druță at |

  În legătură cu acuzațiile privind conținutul noțiunii de neutralitate permanentă, pronunțate de Igor Dodon la adresa Curții Constituționale a Republicii Moldova, consider necesar să remarc următoarele:
  1.Hotărârea Curții Constituționale Nr.14 din 02.05.2017 privind interpretarea articolului 11 din Constituție (neutralitatea permanentă) (Sesizarea nr. 37b/2014), deși întârziată în timp, va constitui un suport solid și sigur pentru elaborarea justă a politicii externe și de securitate a Republicii Moldova. Consider că concluziile CCM privind statutul neutralității sunt în consens cu evoluția neutralității în epoca post război rece. Analiza obiectivă a politicii de neutralitate a Austriei, Irlandei, Finlandei, Suediei și Elveției dovedesc cu lux de amănunte justețea acestei concluzii.
  2.Cel mai mare pericol extern pentru neutralitatea permanentă a Republicii Moldova sunt trupele militare ale Federației Ruse aflata nelegal pe teritoriul raioanelor de est ale republicii;
  3.Cel mai mare pericol intern pentru neutralitatea permanentă a Republicii Moldova este însuși șeful statului, Igor Dodon, care, în pofida prevederilor constituționale la caz, încuviințează prezența trupelor militare străine pe teritoriul național.
  Întru susținerea acestor concluzii fac trimitere la următoarele publicațiii privind securitatea și neutralitatea în perioada post-război rece:
  i) Expansiunea NATO și securitatea Europei, Săptămîna, 30 octombrie 1998;
  ii) NATO Enlargement Impact on Moldovan Nutrality (engl.), NATO EAPC Individual Research Fellowships, http://www.nato.int/acad/fellow/99-01/druta.pdf
  iii. Integrarea europeană: dimensiunea de securitate si apărare, Moldova Suverana, 25 și 26 martie 2003;
  iv. Integrarea europeană si neutralitatea, Moldova Suverană, 28 martie și 2 aprilie 2003;
  v. Neutralitatea Republicii Moldova, Moldova Suverană, 10, 11 și 15 aprilie 2003;
  vi. Neutralitatea si demilitarizarea Republicii Moldova, Seminarul privind politica de securitate a SUA si Rusiei în Europa de Est și securitatea Republicii Moldova, Chișinău, 11 ianuarie 2005.

  Reply
 3. Dragos at |

  De atata deranj, holopul lui Plaha, autointitulat presedinte, a facut infarct la unghie.

  Reply
 4. alkxz at |

  ce treabă are unionismul aici?! cum poți să declari neutralitatea și în același timp să ai acasă trupe rusești care sprijină activ separatiștii și fac ce vor acolo?!

  Reply
 5. Anonymous at |

  Nu înţeleg logica Preşedintelui…….

  Reply
 6. aculina at |

  De ce oare Dodon nu este deranjat de Armata rusa si e deranjat de participarea ostasilor moldoveni la xercitiile militare in Romania? Cred ca daca era vorba de Rusia el tacea sau lauda acest lucru? Ce ar insemna asta? Cune este el de fapt?

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green