571FD772-6780-4223-8652-F4D5F8F21E15_w1023_r1_s

Dodon, înfuriat pe decizia mai multor primari de a semna Declarația de Unire! Președintele va convoca Consiliul Suprem de Securitate

Președintele Igor Dodon a emis astăzi o declarație oficială privind ultimele evenimente „îndreptate spre subminarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Republicii Moldova”. Șeful statului menționează că orice tentative, in Estul, Vestul, Sudul sau Nordul ţării, din capitală, din oraşe şi sate mari sau mici ale Moldovei, care au drept scop acapararea sau înstrăinarea teritoriului Moldovei, orientate spre lichidarea statului , vor primi un răspuns pe potrivă din partea cetăţenilor.

Potrivit lui Igor Dodon, pe parcursul lunii ianuarie, reprezentanții mai multor localități din Republica Moldova, au întreprins „acțiuni cu caracter antistatal, antipopular și anticonstituțional”. Este vorba despre așa-numitele declarații semnate de aleșii locali ai acestor localități care au la bază unirea cu statul vecin – România.

„Toate acestea au loc pe fundalul unor campanii fără precedent, desfășurate pe teritoriul Republicii Moldova, de denigrare a suveranității, independenței și integrității teritoriale, de respingere a conceptului de statalitate. Aceste campanii sunt desfășurate deschis și liber în instituțiile publice din localități, de așa-numitele forțe unioniste cu caracter anticonstituțional. Este vorba în primul rând despre instituțiile educaționale: gimnazii, colegii, instituții de învățământ superior, dar și alte instituții publice, în care sunt interzise orice manifestări de acest fel. Mai mult ca atât, la 30 ianuarie, a avut loc un act de vandalism la nivel de stat, când a fost ars drapelul de stat, amplasat în interiorul Arcului de Triumf din PMAN”, spune președintele.

Șeful statului condamnă în cel mai categoric mod acțiunile unor reprezentanți din localitățile Republicii Moldova, dar și indiferența, neglijența sau poate rea-intenția a unor astfel de instituții, cum ar fi SIS-ul, MAI, Procuratura Generală, care ar trebui să contracareze aceste manifestări.

„Cer categoric atât Guvernul, Parlamentul, cât și instituțiilor menționate, să ia atitudine față de aceste fenomene distructive în cel mai scurt timp, să condamne și să inițieze procedura de tragere la răspundere în conformitate cu prevederile legislației naționale a tuturor celor care se fac vinovați de organizarea și desfășurarea acestor acțiuni, dar și de neglijență în serviciu a responsabililor din organele de drept ale Republicii Moldova. Orice manifestare de acest tip, în oricare alt stat al lumii, inclusiv și statul vecin România, este contracarată în cel mai dur mod, așa cum ar trebui să procedeze și instituțiile din Moldova”, accentuează președintele.

În context, șeful statului a solicitat rapoarte de la instituțiile abilitate și a dispus convocarea Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căruia urmează să se ia atitudine cu privire la acțiunile „îndreptate împotriva suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova”.

Foto: rferl.org

Răspândește știrea!

1 Comentariu

 1. Anonymous at |

  Tare-i cudă, nui nimic o să-i treacă cînd o să vadă că vom trăi mai bine :!: :!: :!: :lol:

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green