dodon-greceanii.jpg99

Dodon și Greceanîi, subiecții unei plângeri depuse la Procuratură privind schema frauduloasă de import a energiei electrice

Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale va investiga schema prin care Republica Moldova importa energie electrică din Ucraina în parioada anului 2008. O cauză penală în acest sens a fost deschisă deja de PCCOCS, după ce un grup de experți energetici a depus o plângere.

Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat încă în 2008 o anchetă despre firma intermediară prin care Republica Moldova a procurat energie electrică la preț majorat în acel an, scrie anticorupție.md.

Experții energetici au obținut între timp mai multe informații oficiale de la ANRE care au arătat că doar într-un an de zile firma intermediară a obținut un profit de peste 14,5 milioane de dolari de la diferența de preț pentru energie.

„Am primit o informație de la ANRE cu privire la cine au fost furnizorii de energie în 2008. Schema a apărut în mai 2008. Aveam atunci doi furnizori – Moldvaskaia GRES și furnizorul din Ucraina, Ukrinterenergo. Aproape toată energia a fost livrată de Ukrinterenergo la prețul de 3,9 cenți/kWh. În mai, apare un nou furnizor – Energo-Parner KFT, de la care inițial este procurată 30 % din energie, la un preț mai mare, de 5,3 cenți pentru kWh. Intermediarul-căpușă își lua diferența de preț dintre cel al furnizorului și acești bani plecau la persoanele responsabile. În iulie, volumul de energie procurat de la compania-căpușă a crescut până la 72 %. În octombrie, compania-căpușă a majorat prețul de la 5,3 %, la 5,8 %”, a explicat expertul energetic Sergiu Tofilat, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui, în acea perioadă, responsabil de importul de energie electrică era Guvernul. Iar potrivit unei dispoziții semnate de premierul de atunci Zinaida Greceanîi, din grupul de negociere pentru semnarea contractului de livrare a energiei electrice din Ucraina făceau parte Igor Dodon, pe atunci ministru al Economiei, Alexandr Gusev, pe atunci director Energocom și Marcu Rîmiș, de la Moldelectrica.

Foto: moldova24.info

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green