4f7781a41f4495295cd97fafbf380a84_1041_1200

Doliu în cultura moldovenească! A încetat din viață maestrul coregraf Vladimir Curbet, conducătorul ansamblului „JOC”

Maestrul în balet Vladimir Curbet, conducătorul artistic al Ansamblului moldovenesc de dansuri populare „Joc” s-a stins din viață în această dimineață. Anunțul trist a fost făcut de consilierul prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, pe pagina de Facebook. 

„Cu profundă tristețe am aflat vestea că Maestrul Vladimir Curbet a plecat dintre noi în dimineața zilei de astăzi. Exprimăm sincere condoleanțe familiei și celor apropiați. Dumnezeu să-l odihnească și să-l așeze în dreapta Sa”, a scris acesta.

Vladimir Curbet s-a născut la 5 decembrie 1930 în satul Susleni, Orhei. Artist al poporului din URSS din 1981. A absolvit şcoala de muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău în 1966. În anii 1949-1953 a fost conducător artistic al formaţiei de dansatori amatori de la Casa raională de cultură Susleni, în 1953-1957 a condus colectivul de dansuri populare din s.Caragaş, Slobozia.

În 1957 Vladimir Curbet e numit pedagog-repetitor, iar în 1958 conducător artistic şi prim-maestru de balet al Ansamblului moldovenesc academic de Stat de dansuri populare „Joc”. Asimilându-şi organic arta muzicală şi coregrafică a oamenilor de la ţară, Vladimir Curbet montează dansuri populare moldovenești în care păstrează specificul naţional al mişcărilor şi maniera autohtonă a interpretării. O sârbă şi o bătută montate la Susleni au fost remarcate de specialişti încă la festivalul republican al cîntecului şi dansului din 1949. Pentru montarea dansurilor „Jocul ferarilor” şi „Sârba” pe scena din s. Caragaş i s-a conferit titlul de laureat (medalia de aur) al Festivalului VI mondial al tineretului şi studenţilor de la Moscova (1957).

Cu ansamblul „Joc” Vladimir Curbet a montat circa 50 de dansuri populare, adevărate spectacole de muzică, port şi dans popular, cu un nivel înalt interpretativ, atingând o performanţă artistică fără de pereche în lume. Dintre acestea se remarcă „Jocul ferarilor”, „Brâul”, „Bătuta”, „Voiniceasca”, „Haiduceasca”, „Hora fetelor”, „Mărunţica”, „Crăiţele”, „Moldoveneasca”, „Ţărăneasca”, „Răzăşeasca”, „Hora mare”.

Vladimir Curbet a montat dansuri moldovenești în colective prestigioase din Bulgaria, România, Iugoslavia. A participat în calitate de membru al juriului la diferite festivaluri de artă în Bulgaria şi Germania.

A contribuit – în calitate de coregraf – la realizarea spectacolului „Păsările tinereţii noastre” după drama omonimă a lui Ion Druţă (la Teatrul Mic din Moscova), filmelor „Măria sa Hora” şi „Poienile roşii” („Moldova-film”), „Nuntă la Malinovca” („Lenfilm”).

Vladimir Curbet s-a afirmat ca folclorist şi publicist: a înregistrat nenumărate melodii şi texte de cântece populare moldovenești, a publicat un şir de articole, studii şi cărţi referitoare la specificul, originea, istoria şi maniera de interpretare a dansului moldovenesc popular, la necesitatea păstrării şi dezvoltării creatoare a tradiţiilor şi obiceiurilor populare moldoveneşti. Este autor al cărţilor antologice, adevărate enciclopedii vii: „La vatra horelor”, „Promotori ai artei populare„, „Tot cu cîntecul mă mîngîi”, „Aşa-i jocul pe la noi” şi „La gura unei peşteri de comori”. Artistul Poporului al URSS a colectat peste 6.000 cântece şi melodii de joc populare, numeroase din ele aflîndu-și a doua viaţă în cele 9 cărţi ale sale

Este deținător al Ordinului Drapelul Roşu de Muncă şi Ordinul Prietenia popoarelor. Vladimir Curbet a prezentat cu ansamblul „Joc” circa 10.000 de spectacole în peste 70 de țări.

Foto: moldovenii.md

Răspândește știrea!

1 Comentariu

 1. Vladimir Grate at |

  Cu multa gingasa afectiune la durerea familiei, rudelor, ansamblului “Joc” si a intregii natiuni in ziua de simbata, 09 decembrie 2017, funeralii Vladimir Curbet.
  Pomeneste, ocroteste, veghiaza, sprigina si consola Doamne sufletul noului adormit al robului Tau Vladimir, trecand din lumea aceasta catre Tine, pentru ca sa nu sa teama de asalturile vrasmasilor, ci cu mana ingerilor Tai, realizeaza cu seninatate trecerea la viata vesnica, pentru a ajunge si a se odihni in bratele milosteniei Tale, iertandu-i toata greseala cea cu voie si cea vara de voie si-i darueste imparatia si impartasirea vesnicilor Tale bunatati, indulcirea Ta cea fara de sfarsit si fericita viata.

  Cu profund respect, iertare si ragaciune catre Domnul, holercaneanul,
  care l-a cunoscut si pe mos Tarase din Susleni,
  Vladimir Grate, Roma, 09.12.2017.

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green