gaz

După acordul Rusia-Ucraina tariful la gaz ar putea crește în Moldova

Rusia şi Ucraina au dezvăluit sâmbătă termenii noului acord privind tranzitul gazelor naturale, acord care prevede că gigantul rus Gazprom va furniza metan Europei pentru o perioadă de cel puţin cinci ani via Ucraina.

Se va evita astfel experiența de acum zece ani, când livrările de gaz rusesc au fost întrerupte timp de mai multe săptămâni, lăsându-i în frig pe milioane de consumatorii din Europa, inclusiv Republica Moldova, transmite basarabia.md cu referire la, mold-street.com.

Gazprom a acceptat să achite despăgubirile de 2,9 miliarde dolari

Or, Ucraina rămâne o ţară crucială pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa. Acest nou acord este un succes important pentru ambele ţări în condiţiile în care actualul acord prin care Rusia livrează gaze Ucrainei şi altor ţări din Europa expira pe 31 decembrie 2019.

Potrivit noului acord, Gazprom, care furnizează mai mult de o treime din gazele naturale consumate de Europa, va asigura tranzitul unei cantităţi de 225 miliarde metri cubi de metan via Ucraina pe o perioadă de cinci ani. Din cantitatea totală de 225 miliarde metri cubi, 65 miliarde de metri cubi va fi livrată în anul 2020 şi câte 40 de miliarde metri cubi în fiecare an din perioada 2021-2024.

De asemenea, directorul Gazprom, Alexey Miller a anunţat că gigantul gazier a acceptat să plătească grupului ucrainean Naftogaz suma de 2,9 miliarde dolari, la care a fost condamnat de curtea de arbitraj de la Stockholm în luna februarie 2018.

În replică, Ucraina va semna o înţelegere legală şi va renunţa la toate solicitările înaintea datei de 29 decembrie, astfel încât cele două părţi să poată soluţiona toate aspectele înaintea expirării actualului acord.

Era vorba de pretenţii financiare de circa 12 miliarde de dolari.

Un compromis dificil

Şeful Naftogaz, Yuri Vitrenko, a calificat ca pe o victorie faptul că Gazprom a acceptat să achite despăgubirile de aproape 3 miliarde de dolari. În rest despre faptul că tranzitul va continua, chiar dacă nu în condiţiile dorite de Ucraina şi nici de Gazprom, Vitrenko spune că a fost “un compromis dificil pentru toate părţile”.

“Victorie sau trădare? Gazprom și-a dorit un an, noi zece, ne-am întâlnit la mijloc. Capacitatea garantată este, de asemenea, la jumătatea distanței dintre ce a oferit Gazprom și ceea ce ne-am dorit”, a scris şeful Naftogaz într-o postare pe Facebook.

În schimb Gazprom precizează într-un comunicat că tranzitul prin Ucraina va continua în anii următori, dar “cu condiţia stabilirii unui tarif concurenţial”.

Moldova obţine un răgaz

Pentru Moldova acest acord semnifică evitarea celui mai prost scenariu de evoluţie a situaţiei. Adică ţara noastră va primi în continuare gaze pe traseul devenit tradiţional, ce implică acum costuri ceva mai mici decât cele de alternativă (reversul sau creditul de la BERD pentru achiziţia de gaze de pe pieţele europene prin intermediul Naftogaz).

Totodată Moldova obţine un răgaz pentru a finaliza conducta Iaşi-Ungheni-Chişinău, deşi acest lucru acum mai mult depinde de Bucureşti, adică de compania Transgaz din România.

Dar reducerea treptată a tranzitului de gaze din Rusia via Ucraina în Europa deja loveşte şi în Moldova. Astfel dacă în 2017 prin Moldova au trecut aproape 20,5 miliarde de metri cub de gaze, în 2019 volumul lor se va reduce aproape la jumătate.

 

În consecinţă veniturile din tranzit scad dramatic, iar întreţinerea sistemului de transport al gazelor va fi pusă pe umerii consumatorilor, respectiv vor creşte tarifele.

Perspectivele pentru următorii 2-3 ani sunt şi mai pesimiste. Or ca urmare a punerii în funcţiune a gazoductului Turkish Strea, tranzitul din Rusia în statele din Balcani poate coborî şi la 3-5 miliarde metri şi nu este exclusă stoparea lui completă.

sursa: mold-street.com

Răspândește știrea!

2 Comentarii

 1. aurel stratan at |

  Va rugam sa inserati linkul activ la articol, caci e o preluare si ar fi frumos sa va conformati regulilor editoriale si etice. Sarbatori fericite!

  Reply
 2. macar at |

  Da Porcul dodon se lauda ca el elimina gaze mai eftine

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green