31530431_1787677914658267_7896513621004386304_n

ESC 2018: Ce punctaj a obținut Moldova de la fiecare țară și cum a influențat disonanța dintre votul juriului și opțiunea publicului rezultatul final

Republica Moldova s-a clasat pe locul 10 în finala Eurovision Song Contest, ediție câștigată în acest an de Israel. Formația „DoReDoS”, cu piesa „My lucky day”, compusă de celebrul interpret rus Filip Kirkorov, a avut o prestație excelentă, reușind să cucerească publicul, dar nu și jurații din țările care au participat la vot. 

Interpreții noștri au acumulat 209 puncte, obținând 94 de puncte din partea juraților și 115 în cadrul televoting-ului. Precizăm că, tradițional, opinia experților din fiecare țară și opțiunea telespectatorilor au fost prezentate separat, ulterior, rezultatele fiind comasate.

Cel mai geneors punctaj, trupa „DoReDoS” l-a primit de la juriul din Rusia (12 puncte), Cipru, Armenia, Grecia (câte 10 puncte), Croația și Muntenegru (câte 8 puncte), San Marino, Azerbaijan și România (câte 7 puncte). Specialiștii din Slovenia, Serbia, Albania și Australia ne-au oferit de la 6 la 2 puncte. În schimb, Ucraina nu a acordat Moldovei niciun punct.

La capitolul televoting, reprezentanții țării noastre au obținut câte 12 puncte din partea României și Rusiei, 10 puncte din partea Israelului și Italiei, 8 și, respectiv, 7 puncte de la Bulgaria și Letonia. Cu câte 6 puncte formația noastră a fost apreciată de Belarus, Cehia, Franța, Portugalia, și Ucraina. Alte state precum Australia, Azerbaijan, Marea Britanie, Georgia, San Marino, Ungaria, Armenia, Grecia, Estonia, Irlanda, Macedonia și Serbia au oferit Moldovei de la 5 puncte până la un punct.

bnbn
Infografic:eurovisionworld.com

La rândul său, juriul din Moldova a acordat cele mai multe puncte Estoniei (12 puncte) și Israelului (10 puncte). De asemenea, specialiștii în domeniu au apreciat Bulgaria cu 8 puncte, Australia – cu 7 puncte, Cipru – cu 6 puncte, Ucraina – cu 5 puncte, Germania – cu 4 puncte, Austria – cu 3 puncte, Norvegia – cu 2 puncte și Olanda – cu un punct.

Israel (12 puncte) și Ucraina (10 puncte) au fost favoritele publicului din Republica Moldova. Cu 8 puncte s-a ales Italia, 7 puncte a obținut Cipru, 6 puncte – Cehia, 5 puncte – Norvegia, 4 puncte – Germania, 3 puncte – Bulgaria, 2 puncte – Ungaria, iar preferata juriului – Estonia, a câștigat de la telespectatori doar un punct.

hg

După ce a obținut al zecelea cel mai bun rezultat din partea juraților și al optulea cel mai bun rezultat la televoting, trupa „DoReDoS” s-a poziționat pe locul zece.

vcnFoto: ESC via Youtube

Poziția cu numărul 10 în clasamentul final este al treilea cel mai bun rezultat înregistrat de țara noastră la Eurovision, după SunStroke Project (locul 3 în 2017), Zdob și Zdub (locul 6 în 2005) și Natalia Barbu (locul 10 în 2007).

Moldova a intrat în concurs în anul 2005, fiind reprezentată de formația Zdob și Zdub, care a obținut locul 6. În 2006, Arsenium și Natalia Gordienko s-au clasat pe locul 20, iar în 2007, Natalia Barbu ne-a asigurat poziția cu numărul 10.

În 2008, țara noastră, reprezentată de Geta Burlacu, a ratat calificarea în finala ESC. În 2009, Nelly Ciobanu s-a clasat pe locul 14. Un an mai târziu, băieții de la SunStroke Project împreună cu Olia Tira au reușit să obțină doar locul 22.

Zdob și Zdub și-au încercat norocul și în 2011, însă trupa nu și-a depășit performanța anterioră, clasându-se pe poziția a 12-a. În 2012 și 2013, Pasha Parfeni și Aliona Moon au adus Moldovei locul 11 în topurile finale ale concursului muzical. Au urman 3 ani de ghinion pentru reprezentanții țării noastre – Cristina Scarlat, Eduard Romanyuta și Lidia Isac, care nu au reușit să treacă de semifinale. În 2017, SunStroke Project au obținut locul 3 în clasament, cel mai bun rezultat în istoria participării Republicii Moldova la Eurovision.

Precizăm că, după desemnarea câștigătorilor a fost anunțată și țara care a primit „The buzz awards” – premiile acordate în fiecare an pentru cea mai bună prezentare scenică. În 2018, acesta i-a revenit trupei „DoReDoS”. Coregrafia numărului artistic, creată de Fokas Evangelinos, a fost votată de toți jurnaliștii acreditați de la Lisabona.

kkk2

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green