2018_02_19_Comunicat_de_presa_I_-_2

Executarea deciziilor CEDO privind cauzele din regiunea transnistreană – tema unei conferințe internaționale, desfășurată la Chișinău

La Chișinău a avut loc o conferință internațională privind executarea deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) în cauzele din regiunea transnistreană. Evenimentul a pus în lumină mai multe subiecte referitor la neexecutarea deciziilor Curții, încălcarea drepturilor omului în regiune și lipsa unor mecanisme de monitorizare a acestora.

Republica Moldova fiind stat-parte a Convenției Europene de peste 20 ani, și-a asumat responsabilitatea de a asigura respectarea drepturilor tuturor cetățenilor săi. Din cauza lipsei controlului din partea autorităților statului în regiunea transnistreană, deciziile Curții Europene sunt în creștere. Pînă în prezent, Înalta Curte a emis 13 hotărâri cu referire la încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, majoritatea lor fiind neexecutate.

Organizatorii evenimentului au făcut prezentări referitor la situația drepturilor omului în regiune, jurisprudența CtEDO și provocările privind asigurarea executării deciziilor. Astfel, au fost menționate cazurile Ilașcu, Ivanțoc, Catan și alții, atenționând că cele mai frecvente încălcări ale drepturilor omului în această zonă vizează fenomenul impunității, tortura, condițiile inumane de detenție, expulzarea dar și lezarea dreptului la educație, proprietate și libera circulație.

În context, ministrul Justiției, Alexandru Tănase, a afirmat că „teritoriile ocupate din stânga Nistrului trebuie aduse aproape de Republica Moldova, și nu invers. Apropierea dintre oamenii de pe cele două maluri, trebuie să aibă ca fundament respectul pentru drepturile omului, urmate de ample politici de decriminalizare și democratizare a regiunii”, susține Alexandru Tănase.

Adițional, ministrul a declarat că „jurisprudența Curții Europene în cauzele transnistrene ne demonstrează cât se poate de clar faptul că reglementarea crizei transnistrene nu poate avea loc cu ignorarea a trei obiective fundamentale: libertate, drepturile omului și democrație. Este o datorie morală pe care o purtăm față de generațiile viitoare, dar și față de eroii care și-au sacrificat viețile pentru libertatea acestei țări”.

Conferința a fost organizată de Asociația Promo-LEX în colaborare cu Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Biroul politici de reintegrare, prin susținerea financiară acordată de National Endowment for Democracy și Fundația pentru o Societate Deschisă din Budapesta. La eveniment au participat oficiali ai Consiliului Europei, reprezentanți ai corpului diplomatic dar și ai autorităților statului.

Foto: justice.gov.md

Răspândește știrea!

1 Comentariu

 1. Pop Mihai at |

  Bani acasa. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre: miky_n3@yahoo.com

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green