ciobanu

Expert: Inițiativa pentru legea miliardului – „o problemă pentru clasa a cincea”

La 10 februarie, președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat că, datorită profiturilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), ar fi posibilă reducerea cu 5-6 miliarde de lei a sumei datoriei pe care cetățenii o plătesc pentru „miliardul furat”. Victor Ciobanu califică această propunere drept o „o abilitate a mâinilor”.

Expertul a menţionat într-o postare pe reţelele sociale că iniţiativa seamănă cu “o problemă pentru clasa a cincea”.

“Avem în total 24 mlrd. lei: este vorba de un miliard de dolari furat de la BNM, sub garanţii emise de guvernele Leancă şi Gaburici, pe care guvernul Filip l-a transformat în datorie a cetăţenilor faţă de BNM, şi a adăugat la el încă 11 mlrd. lei sub formă de dobândă pentru 25 de ani.

Rezervele valutare ale BNM constituie circa $3 mlrd. Acestea nu pot fi atinse, doar de să fie furate, aşa cum a fost data trecută. Furtul repetat tot nu este bine.

Prin urmare, schimbăm legea în care scriem că profitul BNM trebuie să ajungă în buget. Să presupunem că profitul BNM din acest an este de 100 mil. euro sau aproximativ 2 mlrd. lei. Le transferăm în buget (profit), iar de la buget înapoi la BNM (datorie).

După cum vedeţi, fizic sumele din conturile BNM şi bugetul de stat nu s-au schimbat. În acelaşi timp, datoria bugetului faţă de BNM a scăzut cu 2 mlrd. lei.

Repetăm procedura de 12 ori. Sumele în conturile BNM şi ale bugetului de stat rămân în continuare neschimbate fizic. Dar, în acelaşi timp, nu mai există nicio datorie a bugetului faţă de BNM!”, a menţionat Ciobanu.

Tot el mai adaugă că, dacă situația se va dezovla după acest scenariu , “Preşedintele va prezenta acest lucru drept o realizare a sa”.

“Rămâne o întrebare neplăcută – unde este însuşi miliardul furat? Fizic? La aceiaşi oameni care au venit cu combinaţii ingenioase atât atunci cât şi acum “, a concluzionat expertul.

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green