img (1)

Expert UE: „Este momentul oportun ca CNA și PA să colaboreze cât mai strâns în lupta împotriva corupției de nivel înalt”

CNA se află în perioada în care își dezvoltă abilitățile și competențele necesare pentru a lupta cu pași fermi împotriva corupţiei, iar acum este momentul oportun ca CNA și Procuratura anticorupţie să colaboreze cât mai strâns în vederea obținerii succeselorîn lupta împotriva corupției de nivel înalt. Acesta a fost mesajul liderului principal al Proiectului Twinning, Zydrunas Bartkus, la ultima reuniune a Comitetului Coordonator al Proiectului „Suport în consolidarea capacităţilor operaţionale ale organelor de aplicare a legii din Republica Moldova în domeniul prevenirii şi investigării actelor de corupţie”.

Potrivit oficialului, proiectul a avut scopul de a promova încrederea între instituţiile beneficiare, iar prioritatea-cheie va rămâne implementarea recomandărilor formulate de experţi pe parcursul aflării lor la Chişinău.

Liderii proiectului au efectuat un bilanț al rezultatelor, obținute pe parcursul a doi ani de activitate, perioadă în care experții UE au elaborat 93 de recomandări și 61 de ghiduri, menite să fortifice capacitățile instituționale ale autorităților beneficiare în domeniul prevenirii și investigării actelor de corupție. Astfel, circa 500 de ofițeri și procurori au beneficiat de instruiri și vizite de studiu pe subiecte ce vizează combaterea corupției, testarea integrității profesionale și evaluarea riscurilor de corupție.

Directorul CNA, Ruslan Flocea, și-a exprimat recunoștința pentru asistenţa oferită de experţii UE, menţionând că practica statelor europene va fi utilă Republicii Moldova în vederea aplicării unor instrumente eficiente şi testate deja în combaterea şi prevenirea fenomenului corupției.

Amintim că, Proiectul își desfășoară misiunea din 2017, iar CNA este printre principalele instituții beneficiare împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General de Poliţie şi Serviciul Vamal. Scopul Proiectului Twinning constă în consolidarea capacităţilor instituţionale ale organelor de aplicare a legii din Republica Moldova în vederea îmbunătăţirii eficienţei în lupta împotriva corupţiei.

Proiectul Twinning este implementat de un consorţiu, format din instituţii specializate din 3 state-membre ale Uniunii Europene: Republica Lituania (partener superior), România (partener junior), Finlanda (partener junior).

Foto: cna.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green