DSC_0729

Experții de la IDIS „Viitorul” au lansat trei studii pe tematica politicilor de reintegrare

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” a lansat trei studii pe tematica politicilor de reintegrare în contextul unei cooperări mai strânse dintre organizațiile societății civile și Biroul pentru Politici de Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova.

Potrivit directorului IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, este nevoie de o recalibrare profundă a eforturilor guvernamentale pentru ca politica de reintegrare să-și atingă scopul, într-un context favorabil intereselor naționale. În particular, ar fi nevoie „de o viziune asupra direcțiilor și instrumentelor de schimbare a situației pe teren, de stimulente și o coordonare mult mai bună între autorități naționale, dar și o strategie de comunicare pe tematica reglementării, implementată cu mijloace moderne și resurse corespunzătoare”.

Prezentând concluziile studiului „Fenomenul răpirii persoanelor Republicii Moldova”, Ion Tăbârță a subliniat că intervențiile structurilor de securitate separatiste pe malul drept a devenit în ultimii ani un factor de frică și de insecuritate, resimțit de populație, iar lipsa unor măsuri în acest sens ar putea crea o anumită formă de „acceptabilitate a violenței”, ceea ce lovește în credibilitatea organelor de ordine și a structurilor obligate să prevină asemenea ilegalități.

Studiul „Frontiera administrativă și cum o administrăm”, prezentat de Rosian Vasiloi, se referă la modul în care Guvernul tratează liniile de demarcație între raioanele estice și restul țării. Autorul pune accentul pe modul în care diverse grupuri influente de crimă organizată exploatează „linia administrativă” pentru a comite diverse forme de ilegalități: trafic ilicit de mărfuri, trafic de arme, trafic de ființe umane, traficul de substanțe  interzise, inclusiv cu dubla destinație și multe altele, fără a plăti pentru aceste fapte.

Potrivit lui Rosian Vasiloi, astăzi, autoritățile naționale ale RM nu pot face față pericolelor existente de contrabandă, alocând prea puține resurse în scopul prevenirii contrabandei și traficului ilicit din regiunea separatistă. Autorul recomandă autorităților să revină de urgență asupra monitorizării temeinice a Zonei de securitate, concomitent cu excluderea oricăror tipuri de exerciții militare între OGRV (Grupul Operativ al Trupelor Ruse) și așa zisele forțe armate transnistrene.

Ultimul studiu s-a referit la narativele și structurile mass-media în raioanele de est. Potrivit lui Victor Ursu, presa din stânga Nistrului este sub control politic, iar o alternativă în acest sens nu există, după cum nu există nici presă de opoziție în regiune. Autorul susține că orice politică de reintegrare are nevoie de o puternică susținere mediatică, iar neglijarea acestui aspect, poate nărui chiar și cele mai bune oportunități. Este nevoie, în opinia sa, nu doar de finanțarea de traininguri în regiune, dar și de crearea de instituții libere, democratice și oneste.

Precizăm că, din luna martie 2017, IDIS „Viitorul” administrează o platformă a societății civile pentru politici de reglementare. Cele trei studii pot fi accesate pe site-ul institutului.

Foto: viitorul.org

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green