e1d1cbd049f9cc136

Exploatarea prin muncă – fenomen alarmant! Cum să nu devii victimă a traficanților de ființe umane

Fiecare ţară din lume este afectată de traficul de fiinţe umane, fie ca ţară de origine, de tranzit sau de destinaţie pentru victime. Bărbaţi, femei şi copii cad în mâinile traficanţilor, atât în ţările lor, cât şi în străinătate. Mirajul unei vieţi mai bune devine o momeală ce îi face vulnerabili în faţa traficanţilor de persoane.

În acest context, dezinformarea cetățenilor privind acceptarea ofertelor de muncă în afara țării atrag după sine riscuri precum exploatarea prin muncă fără să li se achite salariul; inducera în eroare referitor la locul de muncă și condițiile de trai; înaintarea unor datorii fictive urmare a perfectării documentelor de călătorie și achitarea transportului de către agenția de angajare în câmpul muncii.

În rezultatul activităților desfășurate de către angajații Inspectoratul Național de Investigații, de la începutul anului 2019, la nivel național, au fost înregistrate 22 infracțiuni de trafic de ființe umane în scop de exploatare prin muncă, dintre care trei cazuri cu implicarea copiilor.

Prin urmare au fost identificate 54 victime adulte (5 femei și 49 de bărbați) și 59 victime copii (30 fete și 29 băieți), toate victimile minore, fiind identificate în cadrul unei cauze penale pornite în anul 2018 (exploatarea copiilor în Grecia).

De asemenea, în contextul intesificării măsurilor de verificare a legalității activității agențiilor de plasare în câmpul muncii peste hotarele țării, de la începutul anului, ofițerii CCTP au efectuat 83 de verificări.

Totodată, în adresa Agenției Servicii Publice (Departamentul înregistrare și licențiere a unităților de drept) și Serviciul Fiscal de Stat au fost înaintate 12 sesizări în urma cărora, fiind retrasă licența a cinci agenții de angajare în câmpul muncii peste hotarele țării și inițiate trei cauze penale pentru TFU în scop de exploatare în muncă.

Pentru evitarea pericolului de a fi exploataţi prin muncă, în ţară sau în străinătate, Poliția vă recomandă:

 • Analizați în detaliu orice ofertă primită;
 • Verificați contractul și orice alt document pe care trebuie să-l semnați și asigurați-vă că înțelegi pentru ce vă dați acordul;
 • Memorați numele angajatorului, adresa și numărul de telefon;
 • Verificați legalitatea activității agențiilor de angajare în câmpul muncii peste hotarele țării;
 • Dacă ați hotărât să plecați, lăsați cât mai multe informaţii familiei despre locul și condițiile plecării;
 • Nu transmiteți nimănui sub niciun pretext actele de identitate;
 • Faceţi mai multe copii ale tuturor actelor necesare călătoriei şi păstraţi-le în locuri diferite;
 • Dacă sunteți deja în pericol, ceeți ajutorul oricui cu cine intri în contact;
 • Reclamați la Poliție cazurile care par a se înscrie în „tiparele” infracțiunii de trafic de persoane.

În orice situaţie de alertă, apelaţi linia fierbinte a Centrului pentru combaterea traficului de persoane: +373 22 254 998 – 24/24 ore sau adresați-vă personal pe adresa: str. V. Alecsandri nr.1, et.3, mun.Chișinău.

Foto: hromadske.ua

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green