65605

Fostul procuror general, Corneliu Gurin, desemnat judecător la Curtea Constituțională

Fostul procuror general, Corneliu Gurin, a fost desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de marți a CSM, fără ca subiectul să fie inclus în agendă. Numirea vine după ce magistratul Igor Dolea și-a dat demisia la începutul acestei săptămâni din propria inițiativă.

Precizăm că legea cu privire la CCM spune că judecător al Înaltei Curți poate fi persoana care deţine cetăţenia Republicii Moldova, are domiciliul în ţară, are pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învăţămîntul juridic superior sau în activitatea ştiinţifică. Din completul Curții Constituționale fac parte șase magistrați, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi – de Guvern şi doi – de CSM.

Corneliu Gurin a fost numit de Parlament în funcția de procuror general, la 18 aprilie 2018, pentru un mandat de 5 ani. Pentru candidatura acestuia şi-au dat votul 51 de deputaţi. La 3 mai 2013 acesta a fost demis, însă CC a decis că demisia procurorului general nu este una constituțională, el fiind restabilit în funcție la 20 mai. Ulterior, în februarie 2016, Gurin și-a dat demisia din funcția de procuror general, argumentând că noua Lege a Procuraturii, adoptată o zi înainte, trebuie imprementată de o altă persoană.

Corneliu Gurin a activat în calitate de jurist și a deţinut funcţia de consultant principal în Direcţia Juridică a Aparatului Parlamentului, în perioada 1995-2001. Între anii 2001-2005, a fost director general al Aparatului Parlamentului, consilier al preşedintelui Parlamentului în probleme juridice şi relaţii cu organele de drept.

În perioada 2005-2012, a fost jurist/coordonator de programe la Asociaţia Obştească ADEPT, dar şi în alte proiecte internaţionale. În noiembrie 2011, Corneliu Gurin a aderat la Partidul Acţiunea Democratică, condus de Mihai Godea. El a părăsit formaţiunea, înainte de a fi desemnat preşedintele Comisiei speciale pentru selectarea candidatului la funcţia de procuror general.

Foto: IPN

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green