16006236_big1470146610

Gheorghe Bălan, despre negocierile în format „5+2”: „Au fost făcuţi paşi importanţi în 2017, iar Chișinăul a demonstrat voinţa politică”

Formatul de negocieri „5+2” în acest an a înregistrat mai multe progrese. Este declarația vicepremierului pentru Reintegrare, Gheorghe Balan, potrivit căruia, în 2017 s-a demonstrat clar voinţa politică din partea Chişinăului.

„În acest an, negocierile în formatul „5+2″ au avut loc la Viena. Putem spune că acestea ua fost pe fundal pozitiv. Partenerii internaţionali au salutat eforturile pe care le-a făcut Chişinăul în direcţia procesului de reintegrare. Au fost făcuţi paşi importanţi pe parcursul anului 2017, s-a demonstrat voinţa politică, în aceste soluţii au fost implicate majoritate instituţiilor de la noi, de la Chişinău care au reprezentanţii în grupurile de lucru. Acest lucru a fost salutat pentru că una din priorităţile Chişinăului, într-adevăr, a fost de a demonstra implicare şi voinţa politică în soluţionarea acelor angajamente pe care le-am asumat pe acesta dimensiune de integrare a ţării”, a menționat Gheorghe Bălan în cadrul unui interviu pentru Publika.md.

În contextul în care există voci care pun la îndoială eficienţa formatului „5+2”, oficialul a fost întrebat în ce măsură pote fi schimbat acesta. Potrivit lui, orice format, inclusiv „5+2”, poate fi îmbunătăţit, iar autoritățile din Republica Moldova continuă să insiste pe neceisetatea ridicării nivelului de reprezentare a Uniunii Europene prin acordarea statului de mediator, la fel ca și pentru Statele Unite ale Americii, care în prezent sunt doar observatori în cadrul acestui format.

„Toţi actorii care sunt prezenţi în acest format pot contribui la indentificarea unei soluţii viabile pentru conflictul transnistrean. În acelaşi timp, rolul important şi principal în indentificarea acestei soluţii revine Chişinăului. Nu trebuie să aşteptăm ca cineva din exterior va veni şi va soluţiona problemă ce ţine de reintegrare a ţării. Aceşti parteneri internaţionali, actori internaţionali vor vini în sprijinul eforturilor Republicii Moldova. În acest sens, declaraţia ministerială OSCE care a fost făcută la Viena recent pe subiectul regiunii transnistrene vine anume în susţinerea abordării Chişinăului cu privire la suveranitate, integritate, integritatea teritorială, frontierile internaţional recunoscute ale Republicii Moldova şi statut juridic special pentru regiunea transnistreană”, a comunicat Balan.

Foto: moldpres.md

Răspândește știrea!

3 Comentarii

 1. Aliona at |

  Cum ar fi reusit PD-ul acum un an, dar au sensibilizat marele puteri ale lumii sa se implice in rezolvarea conflictului separatist, si asta-i un plus mare pentru tara, societate dar si politica Pro Europeana.

  Reply
 2. Spencer at |

  Dacă după atâtea trimiteri față de cum Rogozin a fost trimis, despre jurnaliști ruși, păi, Moldova chiar și-a arătat voința politică!

  Reply
 3. Andrei at |

  Am fost uimit cum au reusit sa redeschida un nou pod peste NIstru. Deci cu pasi mici dar mergem spre reintregirea tarii.

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green