hg

Grup criminal de escroci imobiliari, anihilat de procurori și ofițerii de investigații! Indivizii au cauzat daune în sumă de 8 mln. de lei

Ofițerii de investigații și procurorii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au efectuat astăzi 18 percheziții la domiciliile și unitățile de transport a șase indivizi, suspectați de comiterea a 15 infracțiuni de escrocherii imobiliare din mun. Chișinău, trafic de ființe umane și privațiune ilegală de libertate, cu cauzarea victimelor a unui prejudiciu în sumă de peste 8 mln. lei.

Rețeaua de escroci imobiliari a fost anihilată ca urmare a unor investigații desfășurate de forțele de ordine timp de doi ani, timp în care au fost efectuate acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație în privința făptuitorilor.

În perioada 2008-2016, un grup criminal organizat, bine structurat, compus din femei și bărbați, cu vârsta cuprinsă de 20-50 ani, care au creat o schemă criminală prin care selectau persoane social-vulnerabile și cu dizabilități psihice din mun. Chișinău, care aveau în proprietate bunuri imobile și care aveau datorii acumulate la serviciile comunale.

Concomitent, făptuitorii le promiteau victimelor un trai mai bun, garantând acestora alte locuințe de trai în localitățile rurale din Republica Moldova, cu achitarea integrală a datoriilor acumulate la serviciile comunale. Făptașii îi transportau în regiunea trannistreană, unde erau  sechestrați pentru ani de zile, totodată, fiind impuși să muncească la câmp, fără a fi remunerați.

De la una dintre victime, care a atins vârsta de pensionare, prin înșelăciune și abuz de încredere, indivizii ridicau periodic pensia de la oficiul poștal, banii fiind utilizați de către membrii grupului criminal. Altă victimă, sub amenințări fizice și psihice, a fost impusă să comită o infracțiune de escrocherie imobiliară, în comun cu unii membri ai grupului criminal.

În continuare, membrii grupului criminal organizat, prin falsificare de documente, se prezentau la birourile notariale din mun. Chișinău, unde în bază de procură, înstrăinau imobilele, cauzând victimelor daune materiale în proporții deosebit de mari. După tranzacțiile de vânzare a imobilelor, membrii grupului criminal eliberau persoanele din locuințele temporare sau le plasau în instituțiile medicale psihiatrice, lăsîndu-le fără adăpost, ajungînd oameni ai străzii.

Astfel, astăzi, în urma efectuării  perchezițiilor, forțele de ordine au  reținut șase persoane, la care au fost depistate și ridicate acte perfectate notarial, extrase din Registrul bunurilor imobile pe diferite bunuri imobile din mun. Chișinău, înscrisuri ciornă, telefoane mobile, alte documente și obiecte ce au importanță pentru cauza penală.

Dacă vor fi găsiți vinovați pentru comiterea infracțiunii de trafic de ființe umane, aceștia riscă închisoare de la 10 la 20 de ani. Pentru comiterea infracțiunii de privațiune ilegală de libertate ei  riscă închisoare de la 3 la 7 ani, pentru escrocherie – de la 8 la 15 ani de pușcărie, iar pentru confecţionarea, deţinerea, vînzarea sau folosirea documentelor oficiale false – închisoare de până la 5 ani.

Foto/Video: politia.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green