20200205-_m4_2475

Guvernul la discuții cu șeful misiunii FMI

Prim-ministrul, asistat de viceprim-ministrul Serghei Pușcuța, ministrul Viorica Dumbrăveanu, ministrul Anatol Usatîi, guvernatorul BNM, Octavian Armașu și alți responsabili, a participat la ședința de încheiere a Misiunii Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova.

Ion Chicu a mulțumit echipei Misiunii pentru deschidere și abordare constructivă în cadrul discuțiilor purtate cu toate autoritățile publice implicate.

Rubén Atoyan, șeful Misiunii FMI, a apreciat discuțiile drept consistente și insistente, și a confirmat că echipa Guvernului a demonstrat deschidere și hotărâre în implementarea reformelor necesare. Șeful Misiunii FMI a declarat că majoritatea obiectivelor Programului RM – FMI care a ajuns la final au fost realizate și Programul a fost unul de succes.

În declarația sa, Misiunea FMI a confirmat raționalitatea investițiilor masive în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii, atenționând asupra necesității de consolidare a capacităților de management a investițiilor publice.

Au fost discutate unele obiective ce urmează să fie realizate în perioada următoare, printre care aprobarea legislației referitoare la instituțiile financiare non-bancare pentru dezvoltarea sustenabilă și sigură a acestui sector. Un alt subiect abordat s-a referit la devierile financiare acumulate în sectorul reglementat de ANRE, pentru care e necesar să fie adoptată o cale de compensare.

Părțile au făcut un schimb de opinii referitor la consolidarea sistemului bancar național și la sistemul de pensii, în cadrul căruia s-a confirmat abordarea comună a subiectelor.

Atât echipa Executivului, cât și echipa Misiunii FMI au confirmat necesitatea concentrării pe obiectivul de asigurare a unei creșteri economice durabile, echilibrate și mai incluzivă. Sunt necesare măsuri de îmbunătățire a mediului de afaceri și facilitare a investițiilor – esențiale pentru promovarea progresului tehnologic și sporirea investițiilor în infrastructură și în dezvoltarea capitalului uman. În acest sens, e necesară continuarea reformelor în domeniul educației, ocrotirii sănătății și politicile sociale pentru a crește nivelul de viață în RM, a combate migrația și schimba tendințele demografice.

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green