fg

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Dmitri Kozak. Oficialii au examinat cooperarea comercial-economică

În cadrul vizitei de lucru la Moscova, președintele Republicii Moldova a avut o întrevedere de lucru cu Dmitri Kozak, viceprim-ministrul Federației Ruse, reprezentant special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare comercial-economică cu Republica Moldova. Oficialii au examinat întregul spectru al relațiilor bilaterale.

Șeful statului a menționat importanța pregătirii și desfășurării la nivel înalt a ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică, în cadrul căreia este preconizată depășirea perioadei de stagnare în relațiile bilaterale, care s-a înregistrat pe parcursul ultimilor ani din cauza guvernării precedente.

Oficialii au fost unanimi în opinia că pe agenda bilaterală s-au acumulat multe probleme care necesită soluționare imediată, cu participarea plenară a reprezentanților Guvernului Republicii Moldova.

Igor Dodon a adresat mulțumiri conducerii Federației Ruse pentru prelungirea regimului preferențial de export pentru cinci categorii de produse pe piața rusă, exprimîndu-și speranța că în viitor, va reuși să coordoneze extinderea listei mărfurilor care vor putea fi exportate fără taxe vamale.

De asemenea, părțile au abordat chestiuni privind eliberarea autorizațiilor de transport și extinderea listei agenților economici ce livrează conserve și produse vinicole.

„În mod aparte, am discutat subiecte ce țin de asigurarea neîntreruptă a țării noastre cu gaze naturale, ținînd cont de faptul că acordul cu privire la tranzitarea teritoriului Ucrainei expiră la finele anului curent. Totodată, am examinat solicitarea părții moldovenești de a ne oferi reduceri la tarifele pentru gaze, începînd cu ‪1 septembrie‬ curent. Țin să menționez că în cadrul întrevederii l-am prezentat pe candidatul la funcția de președinte al consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban”, a declarat președintele.

Totodată, șeful statului a informat colegii săi ruși despre acțiunile principale care vor fi întreprinse în vederea organizării celui de-al doilea Forum economic moldo-rus, care va avea loc la Chișinău, în perioada ‪20-21 septembrie 2019‬.

În finalul întrevederii, șeful statului a menționat cu satisfacție faptul că în ultima lună a avut loc o resetare substanțială a relațiilor bilaterale moldo-ruse, ceea ce ne permite să atingem un nou nivel calitativ de colaborare reciproc avantajoasă între Republica Moldova și Federația Rusă.

Foto: presedinte.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green