IMG_2863

Igor Dodon a făcut bilanțul întrevederii sale la Holercani cu Vadim Krasnoselskii. Discuțiile s-au axat pe trei categorii de probleme – (VIDEO)

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a organizat o conferință de presă în cadrul căreia a relatat despre rezultatele întrevederii cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, care a avut loc joi, 30 martie, la Reședința de la Holercani.

În cadrul dialogului, părțile au discutat mai multe subiecte care vizează pachetul de acțiuni „4+4”, punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc și inițiative de proiecte comune economice de infrastructură.

Potrivit șefului statului, după ultima întrevedere cu Vadim Krasnoselskii, autoritățile de pe malul stâng al Nistrului au întreprins mai mulți pași concreți, în special, cu privire la simplificarea procedurii de trecere pentru cetățenii Republicii Moldova aflați în dreapta Nistrului. Totodată, președintele țării a declarat că Vadim Krasnoselskii i-a înmânat o listă care conține numele a 10 funcționari, inclusivfostul primar de la Varnița, pe numele cărora au fost oprite sau anulate dosarele penale deschise în regiunea transnistreană.

De asemenea, părțile au convenit ca săptămîna viitoare, conducerea raionului Dubăsari, Grigore Policinschi și conducerea administrației de la Dubăsari să organizeze o întrevedere în cadrul căreia vor definitiva la nivel tehnic mecanismul de acces a agricultorilor la terenurile aflate după traseul Dubăsari.

Pe subiectele respective, s-a ajuns la înțelegerea că în următoarele săptămâni va fi impulsionată activitatea grupurilor de experți, astfel încât pe parcursul unei luni să fie elaborate soluții de implementare a lor.

Cel de-al doilea grup de chestiuni abordat vizează punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc. Krasnoselskii și-a exprimat îngrijorarea că odată cu demararea controlului vamal la punctul respectiv, conform noilor reguli, va avea de suferit bugetul regiunii transnistrene, agenții economici și persoanele fizice din stînga Nistrului. Președintele Republicii Moldova a explicat că în cadrul acestei activități de control vamal sunt prevăzute mai multe proceduri, care ar dura până la finele anului 2018.

Șeful statului a luat decizia ca experții din cadrul Aparatului Președintelui, în special doamna Gorelova, pe parcursul următoarelor săptămâni, vor face o evaluare foarte clară a posibilelor riscuri economice și vor formula soluții și inițiative legislative pentru a rezolva problemele existente.

Al treilea grup de subiecte s-a axat pe lansarea unor inițiative de proiecte economice de infrastructură, inclusiv comune, în interesul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. În acest sens, inițial, s-a convenit asupra a două proiecte. Igor Dodon împreună cu Vadim Krasnoselskii se vor adresa partenerilor de dezvoltare internaționali cu propunerea de a susține, inclusiv financiar, reabilitarea a două drumuri internaționale M14 și M21 pentru a putea fi efectuat comerț și tranzit în interesul cetățenilor.

Și al doilea proiect vizează situația ecologică a rîului Nistru. Igor Dodon a declarat că ambii lideri vor depune eforturi pentru a depista sursefinanciare, inclusiv internaționale și proiecte cu impact ecologic pozitiv pentru a salva rîul Nistru.

În final, Igor Dodon și-a exprimat speranța ca cel târziu în luna mai, să aibă loc următoarea întrevedere cu liderul de la Tiraspol în cadrul căreia vor fixa rezultatele la care au convenit astăzi.


Foto/Video: presedinte.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green