img

În Chișinău va fi instalat mobilier stradal fabricat prin tehnologia 3D

25 de bănci din beton confecționate la imprimanta 3D vor fi instalate până la sfârșitul lunii aprilie, pe bulevardul Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al capitalei. Mobilierul urban va fi amenajat în baza unui parteneriat inițiat de PNUD Moldova și Primăria municipiului Chișinău, parte a proiectului „Oraşe verzi durabile”.

Băncile sunt produse după o metodă inovativă – construcție de beton creată prin imprimare 3D. Imprimanta aplică stratificat amestecul de mortar prin duze speciale. Această tehnică asigură crearea mobilierului urban de orice formă, reduce timpul și costurile de construcție.

Mobilierul stradal, de 1,5 m este creat după formula 3 în 1 și va avea încorporate următoarele elemente: un scaun pentru recreere, 2 jardiniere în care vor fi plantați arbuști de formă sferică și 2 coșuri de gunoi.

Compania care a fabricat băncile este câștigătoarea unei competiții de granturi lansate în 2018 de PNUD, ce vine să susțină soluţiile noi şi inovative de dezvoltare urbană modernă şi prietenoasă mediului ambiant. Valoarea totală a grantului acordat companiei „3DStroy” este de 7.700 dolari, la rândul său, operatorul economic venind cu o contribuţie proprie de 3.300 de dolari.

Mobilierul urban este produs cu sprijinul proiectului „Orașe Verzi Durabile”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Primăria mun. Chișinău este partener principal al Proiectului.

Menționăm că Proiectul „Orașe verzi durabile”, cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 mil. de dolari, dintre care 2,64 mil. dolari sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 de dolari – de PNUD Moldova.

Foto: chisinau.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green