warathome_stats

În doi ani, Poliția a eliberat peste 6.000 de ordine de restricție de urgență pentru a proteja victimele violenței domestice

Anual, circa 40 de femei își pierd viața ca urmare a acțiunilor violente, iar alte 4 femei adoptă comportament suicidal, ca o soluție pentru a evada din impas. Zilnic Poliția înregistrează peste 60 de cazuri despre conflictele familiale, respectiv, mai mult de jumătate din ele, indică la suferința psihologică a victimelor.

La 16 martie 2017, a intrat în vigoare noile prevederi legale, referitoare la forma de protecție a victimelor, prin aplicarea de către Poliție a „Ordinului de restricție de urgență”, iar a doua zi o victimă a violenței în familie a fost plasată sub protecție.

Aplicarea ordinului de restricție și implementarea acestor reglementări a fost obținută datorită colabărării între societatea civilă și Poliție, în special axată pe respectarea drepturilor omului și protecția victimelor violenței în familie. Astfel, astăzi, o măsură eficientă de intervenție este aplicarea ordinului de restricție de urgență, care presupune înlăturarea imediată a agresorului din familie. În ultimii doi ani, Poliția a eliberat peste 6.000 de ordine de restricție de urgență, victimele beneficiind de protecție urgentă din partea statului.

Menționăm, la un an de la intrarea în vigoare a Ordinului de restricție de urgență, în anul 2018, Poliția a venit cu o nouă abordare, devenind mai multidimensională, oferind suportul necesar victimelor la cel mai sensibil moment de înfăptuire a legii și anume la primul contact cu victima. În acest context, circa 330 de victime au beneficiat de asistență psihologică din partea psihologilor din cadrul Poliției, în birouri specializate pentru consiliere psihologică și psihoterapie.

„Deși numărul cazurilor de violență în familie este în descreștere, nu stăm pe loc, ne mișcăm înainte – identificăm problemele și venim cu acțiuni… Este important să putem acorda asistență primară psihologică victimelor violenței în familie, iar în acest sens birourile pentru consiliere psihologică din Inspectoratele de poliție din țară oferă nivelul de restabilire a echilibrului psiho-emoțional. Astfel, poliţia întotdeauna reacţionează prompt la apelurile cetăţenilor şi este gata oricând să colaboreze cu societatea civilă pentru a reduce gradul de infracţionalitate”, a menționat șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc.

În 2018, au fost eliberate 3.877 de ordine de restricție de urgență, dintre care doar 11% au fost încălcate. În prezent, la evidența poliției sunt 4.243 de agresori, dintre care 5% sunt femei.

Foto: cbc.ca

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green