1

Întrevedere Dodon – Krasnoselski. Cei doi au abordat situația care s-a creat în procesul de soluționare a problemei transnistrene

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o nouă întrevedere cu conducătorul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, în cadrul căreia au continuat discutarea problemelor actuale de pe ordinea de zi și au trasat unele subiecte de perspectivă.

Părțile au remarcat că situația care s-a creat în procesul de soluționare a problemei transnistrene impune ambelor părți menținerea unui dialog permanent și elaborarea mai minuțioasă a chestiunilor de pe ordinea de zi.

În cadrul întrevederii, interlocutorii au discutat detalii referitoare la runda de negocieri în formatul „5+2”, care s-a derulat la Bratislava, precum și chestiuni ce țin de punerea în aplicare a aranjamentelor cunoscute sub numele de Berlin +. De asemenea, Igor Dodon și Vadim Krasnoselski au făcut un schimb de opinii cu privire la activitățile care se întreprind pentru implementarea înțelegerilor convenite.

Interlocutorii au discutat și alte subiecte cu caracter economic și social, care vizează interesele locuitorilor și agenților economici de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv extinderea regimului de liberă circulație a cetățenilor, bunurilor și serviciilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Președintele Republicii Moldova și liderul transnistrean și-au apropiat pozițiile pentru elaborarea unor modalități de abordare în vederea implementării lor ulterioare.

Părțile au menționat interesul comun pentru neadmiterea vreunor impedimente în zona de securitate, care ar putea perturba pacea și stabilitatea în Republica Moldova. Totodată, interlocutorii au reafirmat importanța operațiunii de menținere a păcii pe Nistru ca garanție a păcii și securității în regiune.

În ajunul Conferinței din Bavaria, preconizată pentru 4-5 noiembrie, Igor Dodon și Vadim Krasnoselski au reiterat disponibilitatea de a continua un dialog deschis la diferite niveluri și paliere, ceea ce va contribui la stabilirea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Astfel, părțile au convenit că, pe lîngă contactele oficiale, un factor important care contribuie la promovarea procesului de reglementare politică este și activitatea instituțiilor obștești.

La finele întrevederii, Igor Dodon și Vadim Krasnoselski au subliniat încă o dată că nu există altă alternativă pentru consolidarea încrederii decît dialogul, care deschide oportunități de a discuta și problemele complexe din procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.

Foto: presedinte.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green