30689194_1868125839877813_7536546927253389312_n

Investiții de milioane la Stația de Epurare Chișinău! Când vor scăpa locuitorii capitalei de mirosul neplăcut

Din luna iunie curent, nămolul de la Stația de Epurare, Chișinău, nu va mai fi deshidrat în saci geotube, informeză „Apă-Canal Chișinău”. Totul se datorează instalării a două centrifugi, care vor prelucra nămolul mult mai repede.

Chiar și așa, mirosul pestilențial nu va dispărea cu totul. Locuitorii capitalei vor scăpa de mirosul neplăcut abia în 2020 odată cu finalizarea reabilitării Stației de Epurare, datorită creditului oferit de BERD și BEI în valoare totală de 24 mln. de euro, cu o parte de grant de 11 mln. de euro.

„Preconizăm treptat să modernizăm întregul proces de epurarea a apelor uzate. La moment am cumpărat din sursele proprii două centrifugi care ne vor permite să tratăm nămolul conform standartelor europene. Această investiție a costat furnizorul de apă circa 8 mln. lei, dar ne va aduce economii. Mai mult, nămolul tratat nu va avea așa umiditate înaltă și va putea fi folosit în agricultură, fără ca să mai fie depozitat în saci geotube”, a menționat directorul general al S.A. „Apă- Canal Chișinău”, Veronica Herța, aflată într-o inspecție la Stația de Epurare.

Șefa ACC a declarat că zilnic în grătarele de la Stația de Epurare sunt stocate câte 15 tone de deșeuri menajere. Prin urmare, mulți consumatori confundă canalizarea cu un coș de gunoi. Printre deșeuri se pot vedea: fie resturi de produse alimentare, sticlă, hărtie, plastic: „ Cu părere de rău, unii consumatori nu au cultură.  Ați văzut ce rămâne în grătarele de la Stația de Epurare, pentru ei canalizarea înseamnă coș de gunoi. Situația ar putea deveni una dramatică dacă aceste deșeuri ar ajunge în decantoare. Din cauza deșeurilor se poate bloca activitate pompelor și chiar pot ieși din funcțiune”.

Cu toate acestea, Stația de Epurare, activează la parametrii normali și reușește să facă față volumului mare de ape uzate. Astfel, zilnic, în prelevatorul de la Stație, intră circa 150 mii m cubi de ape uzate, care după tratare sunt deversate în râul Bâc, de unde ulterior este folosită de agricultori la irigarea terenurilor.

În prezent, la Stația de Epurare au loc lucrări de curățire și dezinfectare a cărților unde a fost stocat nămolul. În acest sens au fost folosite circa 1.700 kg de var. Ulterior, urmând a fi distribuit şi pe suprafețele depozitelor de stocare. Până în prezent au fost transportate circa 50 mii m cubi de nămol. Din cauza temperaturilor înalte, timp de câteva zile în oraș a persitat un miros neplăcut.

Reamintim că, în ianuarie 2017, a fost dat start reabilitării Staţiei de Epurare şi liniei noi de tratare a nămolului, fiind iniţiată elaborarea proiectului. Mai mult în luna curentă vor fi executate cercetările geologice.

Foto: acc.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green