18033244_1864624106896919_8547794456467007954_n

„Jocul de-a schimbarea sistemului electoral”: Dodon trimite proiectul privind votul mixt la Comisia de la Veneția

Igor Dodon intenționează să facă „tot posibilul” pentru a bloca modificarea sistemului electoral prin introducerea votului uninominal. Președintele a anunțat astăzi că își trimite consilierul pe probleme juridice la Comisia de la Veneția pentru a înmâna spre examinare proiectul sistemului mixt.

„Categoric nu voi accepta votul uninominal, voi bloca prin toate instrumentele de care dispun votarea și eventuala intrare în vigoare a proiectului de modificare a legislației electorale a democraților. În cazul în care se vor găsi ași în mâneca majorității parlamentare, voi cere boicotul alegerilor parlamentare din partea tuturor partidelor politice. Totodată, consider că dacă acest lucru se va întîmpla, așa cum și-a planificat PD și Plahotniuc în timpul cel mai aproiat, toată lumea ar trebui să se organizeze pentru a riposta inițiativei, să protesteze până la capitularea definitivă a guvernării și anunțarii alegerilor parlamentare anticipate”, menționează președintele într-un mesaj postat pe Facebook.

Igor Dodon a subliniat că deja mâine consilierul pe probleme juridice va pleca personal la Comisia de la Veneția pentru a transmite proiectul sistemului mixt, iar în următoarele zile consilierul pe probleme de politică externă va transmite documentul către o bună parte a cancelariilor diferitor organizații și state. Totodată, președintele spunce că va organiza întrevederi cu reprezentanții corpului diplomatic accreditat la Chișinău la acest subiect.

„În condițiile create, ținând cont de graba cu care se desfășoară toate evenimentele, cer sprijinul cetățenilor, a societății, a partenerilor străini pentru a face presiuni de renunțare la ideea votului uninominal. În caz că se va întâmpla altfel ne vom rezerva toate drepturile constituționale pentru a opri acest proces”, a mai adăugat președintele.

Marți, 18 aprilie, șeful statului a anunțat în cadrul unui briefing de presă propunerea privind modificarea sistemului electoral în cel de tip mixt. Igor Dodon s-a pronunțat categoric împotriva votului uninominal, susținând că acesta ar fi favorabil doar Partidului Democrat, în timp ce schimbarea sistemului electoral în unul mixt este „variantă de compromis”, întrucât  51 de deputați ar urma să fie aleși pe liste de partid, iar restul – pe liste din circumscripții.

La scurt timp, reprezentanții PD au venit cu reacție oficială în acest sens, comunicând că ceea ce încearcă să întreprindă președintele este „un truc politic, o încercare de a împiedica votarea sistemului uninominal și de a muta atenția societății spre altceva, pentru a crea confuzie”.

Foto: presedinte.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green