jhg

Liderii opoziției, după adoptarea Rezoluției de către Parlamentul European: „Este un mesaj de solidaritate a eurodeputaților cu cetățenii care protestează la Chișinău” – (VIDEO)

Liderii partidelor de opoziție – PAS, PPDA, PLDM – au înregistrat un mesaj video pe Facebook în care au comentat Rezoluția adoptată de Parlamentul European privind „criza politică” din Republica Moldova, după deciziile instanțelor de judecată de a invalida alegerile din Chișinău. Potrivit Maiei Sandu, lui Andrei Năstase și Viorel Cibotaru, decizia europarlamentarilor este o expresie de solidaritate a PE cei care protestează în capitală și cer autorităților să respecte votul alegătorilor.

„Textul acestei rezoluții este unul foarte dur pentru autoritățile din Moldova. În această rezoluție se spune clar că decizia este una contrară principiilor democratice. Europarlamentarii amintesc despre faptul că autoritățile de la Chișinău au ignorat recomandările Comisiei de la Veneția. Europarlamentarii mai spun despre îngrijorările lor printr-un limbaj foarte dur în raport cu sistemul electoral, mă refer la legea votată în vara anului precedent. Europarlamentarii indică asupra mai multor îngrijorări și folosesc un limbaj foarte dur. Își exprimă solidaritatea cu cetățenii din Moldova, votul cărora a fost furat. Astăzi, PE a indicat în această rezoluție că din motivul neîndeplinirii condițiilor pentru asistența macrofinanciară și în special condițiile politice, se suspendă asistența macrofinanciară”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit lui Andrei Năstase, Rezoluția PE condamnă invalidarea rezultatului alegerilor de către justiția moldovenească și reiterează faptul că mesajele de chemare la vot pe care guvernarea și instanțele de judecată din Chișinău le consideră că au influențat rezultatul fac parte din practica obișnuită a alegerilor din Moldova și nu au dus niciodată la anularea acestora.

„Din păcate, practicile nedemocratice ale regimului au făcut ca Parlamentul European să ceară Comisiei înghețarea oricărui sprijin financiar pentru țara noastră. Parlamentul propune Comisiei să formuleze un set de condiții pe care autoritățile de la Chișinău vor trebui să le îndeplinească pentru a fi reluat sprijinul financiar. În fruntea acestor condiții se află validarea alegerilor locale din Chișinău, renunțarea la sistemul mixt de vot precum și investigarea transparentă, recuperarea prejudiciului și trimiterea în judecată a celor vinovați de furtul miliardului din bănci”, spune liderul PPDA.

„Această victorie familiilor politice europene din Parlamentul European a fost posibilă grație faptului că noi am reușit să comunicăm vocea celor 40.000 de protestatari care au adoptat unanim revedicările concrete față de această guvernare. Avest mesaj i-a impresionat pe colegii noștri nu doar din PPE, dar și alte familii europene. Este un mesaj foarte puternic de sprijin a cetățenilor Republicii Moldova care astăzi sunt obligați să lupte pentru drepturile lor fundamentale”, a comentat liderul PLDM, Viorel Cibotaru.


Foto/Video: Maia Sandu via Facebook

Răspândește știrea!

1 Comentariu

 1. Vova at |

  Cetățenii nu sunt decât 5000 de oameni, nici macar o circumscripție. Dar la cum nu a veți echipă în teritoriu, atunci le spunem bun venit rușilor la conducere. Ați făcut o treabă bună. puteți să o fu*eți din pulitică mrazilor.

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green