hcg

Maia Sandu a solicitat realizarea cât mai rapidă a condiţiilor impuse de UE în vederea deblocării asistenţei macrofinanciare

Prim-ministrul Maia Sandu a participat la reuniunea Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană. Discuțiile au vizat subiectele cheie în dialogul RM-UE, privind Acordul de Asociere și asistența macrofinanciară.

În cadrul ședinței, a fost trecută în revistă evoluția realizării condiționalităților pentru obținerea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene, dar și evoluția implementării Acordului de Asociere RM-UE. Premierul Maia Sandu a subliniat că dialogul politic de nivel înalt a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană a fost reluat, prin acordarea sprijinului bugetar pentru țara noastră, fiind alocate 14,54 milioane euro pentru acţiuni ca: finanțarea programelor de educație și formare profesională și punerea în aplicare a Planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize.

Potrivit Premierului, până la finele anului vor urma și tranșele pentru celelalte programe de suport direct bugetului. Totodată, Maia Sandu a subliniat că în urma discuțiilor cu instituțiile europene, a apărut necesitatea îndeplinirii unor acțiuni suplimentare impuse de UE pentru a beneficia de resurse financiare.

În context, Prim-ministrul a solicitat de la autoritățile responsabile, implicare activă și intensă în vederea îndeplinirii acțiunilor suplimentare până la finele lunii septembrie. „Este important să depunem toate eforturile pentru a beneficia de deschiderea UE pentru a debursa până la finele anului cele două tranșe din asistența macro-financiară. Trebuie sa înregistrăm progrese semnificative la nivelul tuturor instituțiilor, fiecare pe direcția lui”, a punctat şefa Executivului.

Natalia Gavriliță, Ministrul Finanțelor, a menționat că asistența macrofinanciară include 28 de condiționalități și a precizat necesitatea întreprinderii unei serii de acțiuni bine organizate în vederea soluționării angajamentelor.

Printre condițiile politice impuse de UE se numără: asigurarea standardelor democratice în țară, desfășurarea alegerilor locale libere, transparente, demonopolizarea pieței media, respectarea drepturilor omului și statului de drept, investigarea fraudei bancare, deconspirarea schemelor de corupție, depolitizarea justiției, dar și reglementarea pachetului fiscal.

Foto: gov.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green