cover

Mărțișorul a fost înscris în patrimoniul cultural imaterial al umanității UNESCO

Simbolul primăverii – Mărţişorul a fost inclus în Lista Reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO.

Proiectul de nominalizare a sărbătorii „Practicile culturale asociate Zilei de 1 Martie” în Lista UNESCO a fost lansat în martie 2014 de Ministerul Culturii din Republica Moldova, în parteneriat cu Ministerele Culturii din România, Bulgaria, Serbia şi Macedonia.

„Atunci când se depune mai multă muncă şi efort, atunci reuşim. Este un moment de mândrie pentru noi. Acelaşi lucru s-a întâmplat anul trecut, când în lista UNESCO a fost inclus şi covorul naţional. Poate dincolo de valorile materiale, acest lucru este unul simbolic, dar foarte preţios pentru întreaga noastră ţară, lucru cu care trebuie să ne mândrim”, a declarat Pavel Filip.

În context, premierul a adus mulţumiri tuturor celor care au contribuit la această realizare, menţionând, în special, aportul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, precum şi al partenerilor externi.

Potrivit Ministerului Culturii, în afară de „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie”, Republica Moldova se poate mândri cu introducerea a altor 2 elemente: „Colindatul de ceată bărbătească în România și Republica Moldova“ (2013) și „Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova” (2016).

Foto: descopera.ro

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green