MĂRTURIILE unui veteran: „Visez și acum camarazii căzuți în luptă” – (VIDEO/FOTO)

A fost război. Ecoul lui și-acum mai este viu…

A supraviețuit în cea mai sângeroasă conflagrație militară a omenirii și a atins vârsta onorabilă de 90 de ani. Ivan Golubev este veteran al celui de-al doilea Război Mondial – un om bun, un extraordinar povestitor și o personalitate puternică, de altfel, singurul veteran rămas în viață din raionul Nisporeni.

Ne aștepta în prag falnic, cu medaliile de care este atât de mândru prinse la piept și cu un zâmbet binevoitor. Ne-a mărturisit că după ce a marcat 60 de ani de la sfârșitul războiului, visa să se vadă și la jubileul de 70 de ani. Își amintește totul până la cele mai mici detalii, poate din motiv că și-a povestit de nenumărate ori istoria vieții, sau poate pentru că războiul i-a lăsat o amprentă prea puternică în conștiință.

Deloc intimidat de camerele noastre de filmat, s-a așezat pe o bancă din ogradă, la umbra unui cireș în floare și s-a lăsat învăluit de amintiri. A fost înrolat în armată la vârsta de 18 ani, timp de două luni a trecut instruirea, iar apoi s-a pomenit în epicentrul evenimentelor sângeroase de pe front, despre care vorbește cu o durere vădită în suflet. Operațiunea Iași-Chișinău, eliberarea Poloniei, intrarea în Berlin și obținerea victoriei au constituit pentru el un adevărat test al bărbăției.

Am auzit de la el lucruri cutremurătoare, greu de imaginat, dar care te fac să-l respecți sincer. Ne-a relatat despre un caz incredibil de curaj și mărinimie față de dușman („Mi s-a spus să-l împușc, dar n-am putut să o fac…”) și despre greutățile care nu au reușit să-l doboare. Păstrează cu sfințenie într-o mapă veche mențiunile „care miroase încă a război” și despre care spune că vor rămâne în amintire apropiaților săi. Visează și astăzi ororile războiului și camarazii căzuți în luptă, dar e fericit pentru că Dumnezeu l-a avut în pază și s-a putut întoarce acasă de acolo de unde puțini se întorc.

Confesiunile lui Ivan Golubev, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, în materialul video de mai sus. 

614231410115IMG_7966181915202216139

Răspândește știrea!

2 Comentarii

 1. Muntean Andrei at |

  Deci ne mândrim cu cei care au tras în frații noștri de peste Prut. Suntem mândri că am fost invadați și buneii sau străbuneii noștri au fost forțați să participe în acest război. Sunem mândri că acest nativ rus Golubev Ion împreună cu camarazii lui ne-au batjocorit și ne-au maltratat. Ridicații un monument. Îl voi memora nu ca un erou, ci ca un tiran. Să vă fie rușine de ceea ce glorificați! Străbunelul meu a luptat de partea României, fiindcă suntem români, nu ruși!

  Reply
 2. Svetlana Brinza at |

  Bravo Baieti!!! Ati facut un lucru foarte frumos!!!
  Suntem mindri ca avem asa discipoli!! Bafta!!!

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green