tytu

Mesajul lui Dodon către guvernare și cetățeni: „Să anunțăm un moratoriu pe subiecte ideologice și geopolitice care ne dezbină”

Președintele Igor Dodon a venit astăzi cu un mesaj către cetățenii țării precum și către reprezentanții partidelor care au acces în Parlament. În mod prioritar, șeful statului a anunțat necesitatea impunerii unui moratoriu pe subiecte ideologice și geopolitice care dezbină societatea, astfel încât noua guvernare să se consolideze și să reziste.

„Săptămâna trecută a fost dificilă pentru noi toți. Însă cele mai mari dificultăți, abia urmează. Regimul a suferit o înfrîngere răsunătoare, însă nu a plecat definitiv. El s-a ascuns în toate structurile de stat, în organele de forță, în administrațiile publice locale. El dorește să se revanșeze cît mai curînd și va încerca să destabilizeze situația în toate domeniile economiei și sferei sociale, iar noi primim deja primele semnale în acest sens. Pentru acest fapt, el are suficiente forțe și posibilități.

Cel mai mare pericol și riscuri constă în disponibilitatea noastră de a merge la compromis. Pentru a face față tuturor problemelor și provocărilor din partea regimului care a plecat, este foarte important ca majoritatea parlamentară și guvernul să acționeze în comun și într-o echipă unită. Promit că, în calitate de Președinte al țării, voi face tot posibilul pentru a ajuta în depășirea tuturor dificultăților, contradicțiilor și dezbinărilor care, cu siguranță, vor apărea.

Pentru ca noua guvernare să se consolideze și să reziste este extrem de important ca cel puțin pentru o perioadă de timp, să anunțăm un moratoriu pe subiecte ideologice și geopolitice care ne dezbină”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit, președintelui, la momentul actual sarcina primordială a guvernării este de a asigura schimbări cardinale în toate domeniile – justiției, economiei, sferei sociale, astfel încât cetățenii să știe că aici, acasă, nu vor mai fi deschise dosare penale la apelul vreunui șef de partid sau al vreunui funcțional de rang înalt.

„Antreprenorii trebuie să fie siguri că nu vor mai fi dosare penale fabricate în scopul capturării afacerilor sau eliminării concurentului. Fiecare funcționar public, fiecare funcționar guvernamental nu trebuie să se gîndească la alegerile care urmează să aibă loc, ci la viitoarele generații. În caz contrar, el va avea o singură cale: o foaie de hîrtie, un pix și cererea de demisie. Niciun funcționar nu va mai putea conta pe protecția familiei, nănașilor, cumetrilor sau a consătenilor. Fie muncește pentru binele țării, fie pleacă în neantul politic”, spune Igor Dodon.

De asemenea, acesta a garantat reprezentanților tuturor partidelor prezente în Parlamentul că noua majoritate nu va admite turismul politic și trecerea deputaților dintr-o fracțiune în alta, deoarece fiecare deputat trebuie să aparțină acelei fracțiuni pentru care au votat alegătorii și care i-au acordat mandatul de deputat.

„Vreau să mă adresez în mod special diasporei noastre care locuiește în statele Uniunii Europene, în Federația Rusă și în alte țări ale lumii. Dragii noștri concetățeni, voi ați părăsit meleagul natal pentru că guvernarea nu v-a creat condiții pentru un trai decent, pentru a lucra și pentru a studia acasă, alături de familiile voastre. Vă promit că niciun cetățean al Moldovei, în oricare țară sau oraș din lume s-ar afla – la Lisabona sau la Nijnevartovsk, la Haifa sau Istanbul – nu va fi uitat de țara noastră. Datoria noastră sfîntă este de a implica diaspora în soarta țării noastre, nu doar prin cuvinte, ci prin fapte.

Dragi prieteni! Am spus de nenumărate ori: țara noastră este mică, noi nu avem resurse naturale. Unicul nostru potențial sînt oamenii care trăiesc în această țară. Noi avem un popor talentat, harnic, care nu este cu nimic mai prejos decît alte popoare, fapt confirmat de concetățenii noștri de nenumărate ori în diferite colțuri ale lumii. Unica strategie de care avem nevoie este strategia de păstrare a poporului, de păstrare a fiecărei familii și valorificarea întregii experiențe care va fi acumulată de viitoarele generații pentru transformarea Moldovei”, a mai adăugat Dodon.

Foto: presedinte.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green