pogoda

Meteorologii explică temperaturile calde pe timp de iarnă

În această săptămînă, serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță temperaturi cuprinse între +8 și +14 grade Celsius, acestea fiind temperaturi anormale pentru luna decembrie.
Echipa #diez a discutat cu Tatiana Dabija, șefă-adjunct a Direcției Meteorologice din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, care ne-a spus despre cauzele și consecințele valorilor de temperaturi ridicate din luna decembrie a anului curent.

„Temperaturile ridicate se datorează unei mase de aer cald care se deplasează de pe continentul Africii”, specialista a menționat și faptul că diferența temperaturilor de zi și de noapte nu este foarte benefică pentru mediu.

Cum va fi vremea în Moldova de Crăciun și de Revelion Tatiana Dabija a făcut referință și la faptul că în ultimii ani, în această perioadă, s-au înregistrat temperaturi scăzute, după care a urmat un interval cu temperaturi mai ridicate, astfel atestîndu-se o trecere bruscă de la un set de valori ridicate la acele scăzute sau invers.

„În următoarele șapte zile vremea, la fel, va fi caldă. În zilele de 18 și 19 decembrie, temperaturile vor fi cuprinse între +8 și +14 grade Celsius”, menționează specialista.

În această perioadă vor fi și condiții care vor duce la formarea ceții: „În zonele unde se va semnala ceață vor fi temperaturi de +3…+6 grade Celsius maximum, iar după data de 20 a lunii curente, vremea se va răci pînă la +5…+10 grade Celsius”.

Valorile ridicate ale temperaturilor vor avea efect și asupra culturilor agricole. Astfel, va fi accelerată dezvoltarea acestora, iar cei care au semănat mai tîrziu își vor recolta culturile mult mai devreme: „Plantele își vor relua din nou procesul vegetativ și se vor dezvolta mai rapid în circumstanțele de temperaturi ridicate, iar cînd temperaturile vor scădea planta va ierna mai bine”.

Administrația Națională de Meteorologie a menționat că anul 2019 se află pe podiumul celor mai călduroși ani din ultimii 140 de ani.

„Pe 3 decembrie, a fost prezentată analiza anului în curs de către Organizaţia Meteorologică Mondială, în cadrul Conferinţei Globale Climatice COP25, care s-a desfăşurat la Madrid.Astfel, concluzia este că anul 2019 pare a fi pe locul 2 sau 3 în topul celor mai călduroşi ani din istorie, de fapt din ultimii 140 de ani, de cînd se fac măsurători la nivelul serviciilor meteorologice din întreaga lume.”

Este semnificativ de menţionat faptul că deceniul 2011-2019 este considerat cel mai călduros din istorie.

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green