images_cms-image-000072951

Ministerul Finanțelor a propus o serie de măsuri fiscale pentru a asigura sustenabilitatea bugetară

Ministerul Finanțelor a propus o serie de măsuri fiscale pentru a asigura sustenabilitatea bugetară. Acestea au fost adoptate în cadrul ultimei ședințe a Guvernului și urmează a fi votate într-o ședință extraordinară a Parlamentului săptămâna aceasta.

Piotrivit instituției, în anul 2018 au fost adoptate modificări în politica bugetar-fiscală care au compromis echitatea fiscală și au avut efecte semnificative asupra indicatorilor bugetari. Implementarea concomitentă a reformei fiscale, prin care s-au micșorat cotele de impozitare și s-au introdus scutiri adiționale, și a unui nou sistem de salarizare, care a crescut semnificativ cheltuielile de personal, au creat riscuri majore pentru stabilitatea bugetară, în special în Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS), care va înregistra în anul 2019 un deficit record de peste 2 miliarde de lei.

Măsurile fiscale adoptate presupun eliminarea scutirilor personale pentru persoanele fizice cu venituri mai mari de 360.000 de lei anual; aplicarea impozitării generale la creșterea de capital, 100% pentru persoane juridice, 50% pentru persoane fizice; anularea amnistiei fiscale; eliminarea scutirii TVA pentru sectorul HORECA; eliminarea scutirii pentru venitul estimat prin metode indirecte; aplicarea taxelor pentru protejarea mediului; impunerea contribuțiilor de asigurări sociale asupra tichetelor de masă; revizuirea tratamentului fiscal al mărfurilor transportate prin servicii poștale internaționale.

Proiectul are ca scop asigurarea concurenței loiale, respectarea principiului echității fiscale și acumularea adițională a veniturilor bugetare, ca ulterior acestea să fie direcționate în mod prioritar în domeniile social-economice importante precum salarizare bugetară, asigurări sociale, dar și investiții în infrastructură, de care vor beneficia toți cetățenii Republicii Moldova.

Foto: deschide.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green