bgImage_132856

Ministerul Justiției propune sancțiuni mai dure pentru șoferii care urcă la volan în stare de ebrietate

Autoritățile vor introducerea unor măsuri drastice de contracarare a șofatului în stare de ebrietate. În acest sens, secretarul general de stat al Ministerului Justiției, Anatolie Munteanu, și reprezentanți ai Inspectoratului Național de Probațiune (INP), au inițiat consultări pentru identificarea pârghiilor și normelor punitive mai dure pentru ameliorarea situației.

Deși, odată cu majorarea unității convenționale, a crescut substanțial amenda pentru condusul unui autovehicul în stare de ebrietate, impactul asupra acestui fenomen nu este cel scontat. Potrivit datelor oficiale, în ultima perioadă au loc tot mai multe accidente, iar în evidența Serviciului de Probațiune se află 3.331 conducători auto, care au fost privați de dreptul de a conduce un mijloc de transport, pentru că au fost depistați în stare de ebrietate la volan.

„Persoanele care comit această infracțiune sunt preponderent de vârsta 21 – 40 ani. Mai mult de jumătate dintre aceștia, au săvârșit de două sau mai multe ori această încălcare. Înseamnă că prevederile legislației ce se aplică astăzi nu previn recidiva. Intensitatea intervenției statului trebuie să fie graduală, spre înăsprire. Intervenția în sectorul penal este necesară când normele în segmentul contravențional, de ordin administrativ, nu au efecte”, a precizat Anatolie Munteanu.

INP propune ca noile sancțiuni să fie multidimensionale și progresive. Astfel, pedeapsa pentru persoana care prima dată este depistată conducând în stare de ebrietate, să prevadă retragerea temporară a permisului de conducere și să oblige frecventarea programelor probaționale. Persoanele care vor comite a doua oară încălcarea, să fie pedepsite prin anularea permisului de conducere, iar acestea să fie nevoite să treacă repetat instruirea pentru obținerea permisului.

Cei care pentru a 3-a oară vor fi depistați conducând un autovehicul în stare de ebrietate, să fie privați de dreptul de a conduce pentru restul vieții, cu posibilitatea redobândirii acestui drept în condiții speciale. Totodată, a fost propusă retragerea dreptului de a purta arme pentru toți conducătorii prinși la volan în stare de ebrietate.

Foto: taringa.net

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green