image-04

Ministrul Apărării: „Vom insista în continuare ca armata rusă să fie retrasă de pe teritoriul Republicii Moldova”

Nu putem vorbi acum despre neutralitate, așa cum este stipulat în Constituție, atâta timp cât avem o armată străină pe teritoriul Republicii Moldova. Declarația aparține ministrului Apărării, Eugen Sturza, și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru „Europa Liberă”.

„Noi vom continua să cerem ca această armată rusă să fie retrasă de pe teritoriul Republicii Moldova cu tot cu muniții și cu tehnica militară. Nu mai avem nevoie de prezența lor aici, dar, totodată, noi avem ca și scop să ne întărim pozițiile, să ne modernizăm Armata Națională. Vedem aici exemplul elocvent al vecinului nostru, Ucraina, o țară căreia i-au fost garantate suveranitatea și integritatea teritorială de către patru state nucleare prin acest Acord de la Budapesta, ca într-un moment una din aceste țări semnatare să devină agresor și să-i acapareze teritoriul suveran”, a menționat ministrul.

Eugen Sturza insistă asupra faptului că Armata Națională trebuie modernizată, proces care nu a mai fost implementat în anii precedenți, pentru ca țara noastră să se transforme din consumator de securitate în producător de securitate. „Aici mă refer nu doar la regiune, aici mă refer și la participarea militarilor noștri în misiuni internaționale, fiindcă noi avem nevoie să arătăm la partenerii noștri străini că și noi contribuim cu ceva la securitatea nu doar a regiunii, dar în general a Uniunii Europene, a regiunilor unde sunt conflicte. Respectiv, vom continua acest proces pentru modernizare”, a comunicat oficialul.

De asemenea, ministrul apărării a declarat în cadrul aceluiași interviu că pledează pentru cooperarea Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică, fapt care trebuie discutat doar în contextul integrării europene.

„Experiența ne arată că neapartenența la un bloc militar cum este NATO nu poate garanta securitatea unei țări, indiferent care este ea. Și dacă analizăm regiunea noastră foarte complicată, vom înțelege că de unii singuri nu putem face față provocărilor. Exact așa ca și fără integrarea în Uniunea Europeană. De unii singuri, nu vom putea face niciodată față provocărilor care ne stau în cale. Știu că mulți politicieni profită și fac politică pe seama NATO, pe seama integrării în Uniunea Europeană. Și este o greșeală mare, fiindcă până în ziua de astăzi noi de acolo primim ajutor, primim suport. Și iarăși, nu vorbesc de domeniul militar, fiindcă NATO, în primul rând, pentru Moldova acum înseamnă proiecte pe evacuare a pesticidelor din Republica Moldova, proiecte sociale, proiecte de infrastructură, proiecte militare”, spune Eugen Sturza.

Foto: army.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green