news289_1_16630700 (1)

BLOG: Mirosul de la Muncești – O emblemă a Chișinăului!

De cînd ne ținem minte, în Chișinău, în perioada caldă a persistat acest miros care provine de la stația de epurare. Apă-Canal Chișinău a fost creditată special pentru reconstrucția și reutilarea acestei stații cu aproximativ 50 milioane lei. În decursul anilor mirosul dispare și apare în dependență de anotimp și stările ei.

Chirtoacă a rezolvat temporar această problemă prin metoda olandeză ,,Geotube” , stocînd nămolul fecalic în saci de polietilenă unde sub influnța căldurii solare se usca ,,murdăria” capitalei și astfel aroma de rahat proaspăt nu plutea prin Chișinău.

Tot a fost bine pînă a început importarea sacilor nu din Olanda, ci China. Sacii au început să se descompună în cîțiva ani, oferindu-ne mirosuri cu ,,staj” în tot orașul.

E rușine, dragi cetățeni, să vii în orașul care reprezintă țara – capitala Chișinău, și să te înăbuși de miresme. În timp, acest miros a devenit cartea de vizită a capitalei : ,,arome direct din inima Moldovei”.

O întreagă țară e preocupată de limba vorbită, de a sărbători fel de fel de ,,prazdnice” prostești, fără a le păsa că trăim cu nasul pe sus dar cu picioarele în noroi. S-a susținut sus și tare că , Chișinăul e o țară europeană, dar unde s-a mai văzut așa ceva în Europa?

În Germania încă în 1944 utiliza metoda agenților bacterieni, care se turnau în cisterna-rezervor a WC-ului din grădină, și microorganismele reciclau deșeul biologic într-o stare de șlam. În acest caz, insectele și mirosul dispar și conținutul rezervorului poate fi pompat în compost sau îngropat în zonă – acest lichid nu este periculos, ba chiar este un mediu nutritiv excelent.

Chișinăul în 2019 miroase a fecale, iar soluțiile așa și nu vin, locuitorii capitalei fiind hrăniți cu promisiuni și vorbăraie multă și fără tolc. Soluția există și e aplicată de zeci de ani în țările cilivizate, atunci care e problema? Oare nu se vrea ca această problemă să fie rezolvată sau e special lăsată mereu deschisă ca și ea să fie o cale continuă de a cerși și spăla banii publici?

BLOGUL lui Radu Frunzari

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green