Moldova-Film, cel mai mare studio de escrocherii? Detalii șocante din „spatele cortinei” VIDEO

Cinematografia moldovenească stă moartă de ani buni, iar producții de lung metraj nu sunt promise nici măcar pentru următoarea perioadă. Așa se face, însă, că cel mai mare studio de producție, de altă dată, Moldova-Film, subordonat statului, supraviețuiește din bani obținuți prin presupuse escrocherii.

Echipa de investigații BASARABIA.MD scoate la iveală detalii absolut șocante despre „adevărata” activitate a Moldova-Film, cât și despre starea deplorabilă a cinematografiei naționale.

Emisiunea Anchete poate fi urmărită mai sus!

De asemenea, ne puteți vedea și la TV! Anchete BASARABIA.md este difuzată în fiecare SÂMBĂTĂ, de la 21:00, la REN TV Moldova.

Răspândește știrea!

17 Comentarii

 1. virgil at |

  A mai trecut jumătate de an și ce sa întîmplat? Nimic. Cum ați fost furați și prostiți, așa sunteți și în continuare. Vasilache cu mîmra lui și-au pus în buzunare vre-o 1,5 mln. lei și caută scuze. Așa le și trebuie moldovwenilor, care se simt bine și confortabil doar cînd sunt furați și cămlăriți.

  Reply
 2. nadea at |

  De la constatarea escrocheriilor majore au trecut peste 3 luini și ce sa întîmplat? Corect, nimic, pentru că există crîșa P.D. care apără toți hoții din această țară, dacă o putem numi ața. Instituțiile statului protejază hoții și escrocii din sînul guvernării, care continuă să fure nestinghirit.

  Reply
 3. valeriu at |

  Am fost contactat de părinţii unor copii, care tot aşteaptă roluri în noul «serial» de la Moldova-film. Un film care nu există, dar asupra căruia, se spune că se lucrează. De fapt poate şi se lucrează, doar că de un grup de escroci.
  In decembrie 2014, după doi ani de “studii speciale” pentru roluri într-un serial inexistent, Sandu Vasilachi, a decis personal să telefoneze la copii şi îi învită de urgenţă în studiou. Odată ajunşi aici, copiii sunt îmbrăcaţi în costume (de fapt nişte terfe putrezite de prin depozititul devastat), ca mai apoi să fie fotografiaţi. Pe final, copii sunt trimişi acasă cu o altă minciună – în ianuarie se vor încep filmările, vă promitem!
  La întrebările părinţilor, pentru care roluri au pozat copiii şi despre ce va fi de data aceasta „filmul”? nu se oferă nici un răspuns. Şi nu e de mirare. Pe parcursul a doi ani, Vasilachi a schimbat subiectul serialului inexistent de patru ori: odată era o „improvizaţie” despre adoliscenti, al doilea „scenariu” – despre spirite, al treilea „proiect” – despre război, iar al patrulea este un „serial” despre spiriduşi.
  Se poate concluziona că:
  1. Echipa, care nu exista, dar face poze la copii în costume vechi de la Moldova-film, urmăreşte un scop ascuns. Cine ştie ce va face cu aceste poze mai târziu şi nu va pune în pericol securitatea copiilor?! Cum Vasilachi poate demonstra că lucrările sunt în toi, dacă de fapt, proiectul nici nu există?!
  Copiii sunt ţinuţi cu promisiuni şi explicaţii, de genul că… până acum studioul a avut de rezolvat multe probleme, cu nişte persoane negative, din cauza cărora „studioul are multiple procese de judecată şi toate conturile bancare pentru acest „serial” sunt blocate” (?!)
  2. Se ştie că studioul are o cameră de filmare şi un platou fară décor. În lipsa unei echipe de filmare, care după spusele lui Vasilachi acum se găseşte „în străinătate”… (?!) – ei vor «filma» prin platou şi curtea studioului copii cu texte din vre-o piesă de teatru…
  Scenariul, echipă şi finanţare pentru proiect nu există, asta înseamnă ca nici film nu va fi. Dar în acelaşi timp, Vasilachi vrea să facă faţă, că el filmează totuşi, ceva. La procuratură presupun că va prezenta vre-un disc cu nişte filmări false prin curtea studioului furat.
  Evident este că părinţii copiilor, de trei ani tot achită cursurile de pregătire, odată ce au trecut aşa numitul „casting” pentru roluri, în acest „serial”.
  Amuzant este faptul că acel „casting”, a fost trecut de toţi copii, care şi-au încercat talentul la studiou. Plată pentru pregătirea copiilor a fost luată de către domnul Vasilachi pentru roluri concrete, din această farsă… inexistentă. … după care nu s-a mai filmat nimic…

  Zeci de ani, mulţi cineaştii de valoare a Moldovei, au lucrat din greu pentru a crea imaginea Moldova Film, iar acum a venit cineva care se foloseşte de acest nume respectuos, pentru a face escrocherii din banii copiilor noştri!

  Reply
 4. nadea at |

  Lohotronul moldovenesc al secolului 21. Dacă suntem mai proști decît Vasilache, așa ne trebuie. Prostiile trebuie plătite.

  Reply
 5. cobzaru at |

  Nici odată nu am putut crede că cele mai mari hoții sunt în domeniul culturii. Aceștia, din cultură tac, fac și fură. Cum unn hoț ca Vasilache poate primi și un salariu de 15 mii lei? Se demonstrează că cei din cultură sunt plătiți ca să fure. Și eu ași vrea așa funcție, să fur și să mi se plătescă pentru că fur.

  Reply
 6. dan at |

  Alooooo, Procuraturaaaaaa, Trezeeeeeeștete, pune catuuuuuuușeleeee, cît nu e tîrziu. Apără cetățenii de hoți și escroci, că ești obligată prin Constituție, prin Codul penal și cel de Procedură penală.

  Reply
 7. viliam at |

  Cred că investigația jurnalistiocă trbuie preluoată de procurori, care să și facă lumină în conflictul dat. Într-un Stat pretins a fi de drept nu se admit asemenea escrocherii și piramide financiare, lohotron. Dacă acest Vasilache nu va fi pedepsit, atunci va comite și mai grave crime. De fapt, pentru că nu a fost pedepsit pentru hoțiile din cadrul “Mldova_Film” a și comis infracțiunile față de copii și părinți. Crima nepedepsită generează alte crime. Sigur că nu a făcuto din capul lui, deoarece cum sa menționat, în capul acestui escroc este bardac total, dar este cazul de pus pe banca acuzaților pe cei care l-au numit și l-au menținut în funcție timp de aproape 4 ani, Focșa, Sorocovici, Stratulat, Babuc și Șarov. Nu pot să cred că Vasilache nu sa împărțit cu bani escrocați și cu șefii lui menționați.

  Reply
 8. ana-maria at |

  Urmăresc toate declarațiile fostului director, la care face referire pretinsul Valter, și cu ușurință se stabilește că fostul director Șiman este un om cu verticalitate și curaj, care despre excrocheriile și hoțiile lui Vasilache, despre distrugerea Studioului Moldova-film a declarat cu probe și de nenumărate ori pe parcursul ultimilor 3 ani. Șiman în mod public a sesizat mult mai înainte despre aceste escrocherii de proporții, despre piramida financiară a lui Vasilache și despre faptul falimentării Studioului. Scandalagiul de Vasilache a pe bune merită titlul de “Escroc și hoț al poporului”, la fel cum și Focșa. Să ne păzească domnul de asemenea cadre, de julici la drumul mare. Pușcăriea este liacul lui Focșa și Vasilache. Activez de peste 30 de ani, dar o asemenea afiură în Moldova nu am mai întîlnit și nici nu am mai auzit. Procuratura și C.N.A. urmează să-și facă treaba, deoarece hoții și escrocii și-au făcuto.

  Reply
 9. valter at |

  Cred ca va asteapta o mare surpriza cind o sa aflati ca acest articol este o inscenare pusa la cale de fostul director al SA Moldova Film impreuna cu V.Jereghi. Degraba veti vedea dezmintirea facuta de cei de la basarabia.md, impreuna cu contraargumentele care se vor aduce vizavi de fiecare punct in parte, iar pentru postari de asa tip, nefondate si neargumentate, cu idei unilaterale, cineva va plati foarte scump.

  Reply
 10. givi at |

  Bardac total în capul escrocului de Vasilache. Numai mintea acestui escroc putea gîndi o asemenea afiură financiară. A pus studioul pe brînci, a întrat în datorii enorme cu susținerea nemijlocită a hoțului de Focșa și a impostorilor de Sorocovici și Stratulat, iar acum a gîndit o altă afiură, de furat copii și părinții lor. Prostul nu sa gîndit că unii părinți chear au împrumutat bani pentru ca săi ducă escrocului. Asemenea oameni ca și Vasilache și zamestiteliu de Vas. Graur se duc pe trupuri pentru a fura tot ce le nimerește, și nu au nimic sfînt în ei. Și-au angajat 3 juriști la fel de proști ca și ei și la care le plătește sume impunătoare pentru a le apăra hoțiile. Nu a să le meargă. Locul hoților este la pușcărie. Cred în Gașițoi și Zadinov că vor scoate la iveală escrocheriile lui Vasilace, Graur, Focșa și Babuc. Vedeți, este o bandă de hoți organizați, o mafie.

  Reply
 11. ira at |

  Poporul trebuie să-și cunoască eroi. Julicul de Vasilacii este în subordinea directă al Consiliului de administrare și reprezentantului Statului în Societate, Elena Stratulat, fiica generalului Alexei din Partidul Ptria, o fată absolut iresponsabilă și incompetentă, jurist la Ministerul Culturii. Anterior, în anul 2011 aceste două funcții le-a ocupat o altă persoană incompetentă și iresponsabilă, Sorocovici Dinu, actualul director al Tipografiei Centrale, exponent al Partidului Democrat, care la fel și prin mahinații a devenit director al Tipografiei.Din partea ministerului responsabil de buna activitate a Moldova Film sunt alt incompetenți, Babuc și Șarov, care parcă sunt meseriași în istorie, însă le lipsește cu desăvîrșire cunoștințele în istorie, nemaizicînd în domeniul Culturii și Artelor. Fură cu toții, deoarece nu pot și nu știu să facă altceva. Păcat că doarme Procuratura lui Plahotniuc. Locul celor menționați, inclusiv a lui Focșa, Sorocovici și Vadsilachii este la răcoare, la pușcărie, dar nu în Parlament, Guvern și instituțiile Statului.

  Reply
 12. oxana at |

  Îmi pare rău că sa dat trasă pe sfosră, escrocată avocatul Gașițoi și soțul ei, la fel avocat. Ce, ei fiind avocați nu au înțeles că este vorba despre o piramidă financiară? Acum, pentru ași apăra onoarea și profesia de avocați sunt obligați să meargă pînă în pînzele albe, să insiște la atragerea penală a grupului criminal condus de escrocul Vasilacii, Focșa și Monica Babuc, care au favorizat și favorizează escrocheriile și furturile și care mai îi plătesc hoțului și escrocului de Vasilachi cîte vre-o 20 mii le pe lună salariu, mașină la scară e.t.c. Condiții maxime de furat și escrocat. Nu va fi nimic de mirare, cînd se va demonstra că Hoțul de Vasilachi sa împărțit cu banii escrocați cu înseși conducerea ministerului culturii în persoana Hoților și Impostorilor, Focșa și Babuc.Cunosc, cei de la U.C. au susținut mereu distrugerea Moldovafilm, doar V.Jereghii și B.Bechet mereu sesizau bespredelul de la Moldovafilm, dar nu au fost auziți. Dar cine să audă, Lucinschii de la Comisia Parlamentară, care lunar nu a plătit studioului cîte vre-o 120 mii lei pentru ocuparea sălii mari de sunet și încă cîteva încăperi. Așa nu a plătit timp de 4 ani suma de vre-o 4-5 milioane lei.

  Reply
 13. valera at |

  Este un material bineargumentat, însă nu chear corect. Nu este cazul de pus într-o oală pe toți foștii conducători ai S.A.Moldfilm, începînd cu anii 1990. Tot bardacul la Moldfilm a fost generat de către cei care acum se dau mari și tari, din cadrul Uniunii, care pe parcurs de peste 20 ani se ocupau doar cu falimentarea și privatizarea studioului, Sobor, Poiată, Olărescu, Prodan ș.a. În cea mai deplorabilă situație, cînd nu se făceau filme a fost adus acest studiou anume de către cei menționați, plus Todercan, Cozma, Mateuță, Focșa, Babuc și marele scandalist și impostor Vasilachii. Amintițivă perioada lui Șiman. În doar 3 ani de activitate el, Șiman a renovat Studioul, a produs peste 35 titluri de film, a pus sistemul de încălzire și condiționare la filmotecă, nu a vîndut nici un fir de ață, a păstrat integritatea Studioului și bunul său nume. Aferiștilor și hoților nu le era pe plac și au depus tot felul de plîngeri și memorii, pînă cînd Șiman a fost concediat. Și cu ce vați ales stimați cineaști și guvernanți? Da, cu o sulă. Șiman avea Consiliu artistic în care intra Ion Ungureanu, Mihai Cimpoi, Grigore Vieru, Valeriu Gajiu, Ion Chistruga, Boris Cononov și mulți alți cineaști cu verticalitate, însă tîmpiți de alde Focșa, Cozma și Vasilachii, care promovau doar hoțiile nu aplecau urechile, la fel cum și impostoarea de Monica. Acum unii se dau mari și tari, dar ei doar au furat. La filmul Lupii și Zeii Vasilachii a furat peste 700 mii lei, iar prodan pînă în prezent nu a predat filmul Patul lui Procust, prin ce a furat peste 600 mii dolari SUA. Unii să-și închidă lioarbele, iar jurnaliștii să spună lucrurilor pe nume, hoțului săi zică hoț, iar celor cu verticalitate să le spună această calitate. Dacă Șiman îi lăsa de capul lor, dacă nui supraveghea pînă în prezent, atunci nici în pomină studioul Moldfilm nu mai era. De ce a fost demis Șiman-pentru că a împiedicat furtul de la Studiou, pentru că nu a admis privatizare ilegală și la prețuri derizorii, pentru că a salvat studioul, pentru că a produs filme. Ce ține de vînzarea Laboratorului de prelucrare a peliculei vă comunic că peliculă Svema nu mai există pe piați de peste 20 ani, iar utilajul din laborator era anume pentru Svema. Acum un laborator ocupă c.ca 150-200 metri patrați, dar nu 3000 metri ca acel laborator. Apropo, și atunci Șiman, deși nu era la Studiou la împiedicat pe Madan să vîndă laboratorul doar cu 2 mln. lei. Sa făcut o evaluare a laboratorului și răposatul Demcovschii cu Podubnaia au vîndut acest laborator cu vre-o 5 mln. lei.Filme de a lui Olărescu, documentarul “Operația Iași-Chișinău” realizat în plina democrație, în 2005, pentru slăvirea armatei sovietice și a regimului soveticnu ne mai trebuesc. Rușine să le fie. Sa damonstrat repetat și a cîtea oară,că fără de Șiman Studioul moare. Șiman de 2 ori a salvat acest Studiou, de 2 ori a preluoat studioul cu datorii imense, dar lea stins, a majorat colectivul pînă la 120 lucrători, a mărit salariul de la 800 lei pînă la peste 3000 lei doar în decurs de 3 ani. Faceți concluziile de rigoare.

  Reply
 14. maxim at |

  OAMENI BUNI, nu vă lăsați prostiți. Eșiți cu toții în piață, faceți cereri penale la Procuratură și C.N.A. Banii au fost colectați ilegal, prin escrocherie. Moldova-Film nu are licență de pregătirea actorilor. Statutul Moldova-Film nu cuprinde așa activități ca casting contraplată. Nu există specialiști în genere la Moldova-Film. Au rămas doar cîțiva paznici, contabili și lucrători tehnici. Scandalostul de Vasilachii este un escroc clasi, un al doilea Ostap Bender. A avut scandaluri interminabile la teatrul național și prin Romania. Locul lui este la pușcărie. Cereți restituirea banilor escrocați. Pentru distrugerea cinematografiei, studioului mai este plătit de Monica Babuc cu cîte 14 000 lei/lună și mai ia 30 000 lei la concediu. Vasilachii e negru în cerul gurii, ce înseamnă că nu are 7 ani de acasă, nici rușine de oameni și nici teamă de dumnezeu. Exponent P.D.

  Reply
  1. olea at |

   BRAVO.

   Reply
 15. mașa at |

  Despre escrocheriile lui Vasilachii, Focșa și Babuc se trîmbițează de vreo 3 ani, însă nimeni nu întreprinde nimic. Instituția statului este defaimată prin acțiuni criminale ale lui Vasilachi, iar ministrul tace, pentru că se împart. De fapt, pe parcursul anilor 2006-2010 Șiman a produs vreo 40 titluri de fim în doar trei ani de activitate, filme artistice de scurt metraj vreo 8, de lung metraj 3, și documentare peste 30 titluri de film. Procuratura și C.N.A. trebuie să se ocupe de aceste escrocherii. Ce fel de cursuri făcute de impostorul de Vasilachii, care a dus la falimentarea studioului și la concedierea peste 70 persoane în decurs de 2 ani. RUȘINE și DENIGRAREA celei mai importante instituții de cultură de către impostorii Vasilachii, Focșa, Babuc și unul Graur. Hoți și Hoții. Termino Monica.

  Reply
 16. Vera at |

  La acest proect am participat si eu. Au spus ca va fi un film cu denumirea podium. Regizor dnl sandu vasilache. Daaaa…bine planuit. Sau scos bani buni din copii…

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green