10_1

Moldova și Turcia vor organiza un business forum luna viitoare! Evenimentul va avea loc la Istanbul

Aspectele colaborării comercial-economice dintre Republica Moldova și Republica Turcia au fost discutate de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și Hulusi Kiliç, ambasadorul Turciei în Republica Moldova. 

În cadrul dialogului, oficialii au analizat stadiul actual al relațiilor comercial-economice între cele două state, precum și organizarea Comisiei Interguvernamentale moldo-turce, în cadrul căreia experții ambelor țări reliefează prioritățile de dezvoltare pe domeniile principale de colaborare dintre Moldova și Turcia.

Printre domeniile prioritare a fost menționat cel comercial-economic, investițional, industrial, dezvoltarea IMM-urilor, protecția consumătorilor, precum și energetic, transport, planificarea urbană și teritorială, agricol și protecția mediului și asistența tehnică.

Chiril Gaburici a apreciat contribuția Guvernul Republicii Turcia în vederea înființării Biroul Comercial Economic al Republicii Moldova la Istanbul. De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat importanța suportului financiar inițial acordat pentru chiria oficiului și mobilier.

Cu referire la Business Forumul bilateral s-a stabilit organizarea Forumului la Istanbul, în luna februarie 2018, în cadrul căreia partea moldavă va prezenta oportunitățile investiționale ale Moldovei companiilor din Turcia, precum și facilitățile oferite de Acordul bilateral de Comerț Liber, semnat între Republica Moldova și Republica Turcia în septembrie 2014, intrat în vigoare la 1 noiembrie 2016.

În context, Chiril Gaburici a specificat importanța semnării în cadrul Forumului a unui Acord cadru de cooperare între Asociația oamenilor de afaceri din Moldova și Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia.

În aceeași ordine de idei, Ambasadorul Hulusi Kiliç a informat despre intenția Republicii Turcia în deschiderea unei Camere de Comerț și Industrie moldo-turcă, în rezultatul cărora companiile din Republica Moldova și UTA Găgăuzia vor putea să beneficieze de oportunitățile acesteia.

De asemenea, părțile  au convenit asupra organizării primei ședințe a Subcomitetului pe subiecte vamale, create în cadrul celei de-a II-a Ședințe a Comitetului Mixt, pentru implementarea Acordului de Comerț Liber, care a avut loc pe  20 noiembrie 2017. Scopul de bază al acestei ședințe este examinarea dificultăților întimpinate de mediul de afacere din ambele țări și identificarea soluțiilor pentru depășirea situației create.

Foto: mec.gov.md

Răspândește știrea!

4 Comentarii

 1. Dumitru at |

  Dupa implicarea mai activă a liderilor PDM s-a relansat o nouă etapă în relațiile diplomatice moldo-turce și asta-i un plus nu doar pentru guvernare ce va putea da rezultate economice mult mai bune, e un plus și pentru oldoveni ce vor beneficia de aceste rezultate.

  Reply
 2. Valeriu at |

  Am vazut ca in ultima vreme se dezvolta tot mai mult relatiile economice cu Turcia, dar si cu multi alti parteneri externi. Sa o tineti tot asa caci Moldova are nevoie de colaborari.

  Reply
 3. Spencer at |

  După ce s-a descurcat cu stabilirea relațiilor și obținerea de noi parteneri în context diplomatic, Executivul trecând la faza doua întărește relațiile economice și investiționale, și nu doar cu Turcia.

  Reply
 4. Andrei at |

  Gaburici vad ca nu a reusit bine sa fie investit ca deja s-a pus pe treaba. Imi place asa, hai spor la treaba! Sunt multe de facut.

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green