moldova_turcia_ipn_md

Moldovenii care muncesc legal în Turcia vor putea beneficia de pensii

Executivul a aprobat în ședința de joi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova şi Turcia, semnat la Chişinău la 5 mai 2017. Scopul documentului este asigurarea unui cadru de garanţii sociale pentru lucrătorii migranţi din țara noastră care domiciliază şi desfăşoară o activitate de muncă pe teritoriul unuia sau al ambelor state contractante.

Astfel, moldovenii care au desfăşurat o activitate temporară de muncă în Turcia vor putea beneficia de pensie pentru limita de vârstă din acest stat și de alte prestaţii sociale: indemnizaţii de maternitate, ajutoare de şomaj, indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, pensii și indemnizații de dizabilitate, ajutoare de deces, pensii de urmaş.

La stabilirea şi calcularea pensiei, fiecare țară va aplica legislaţia naţională în domeniu și va achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporţionalităţii.

Republica Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 13 state membre ale Uniunii Europene, 11 dintre care sunt aplicate cu succes.

Foto: deschide.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green