dodon

Negruța: Președintele Igor Dodon a avut din timp informația privind schimbarea proprietarului companiei „Avia Invest”

Expertul Transparency International Moldova Veaceslav Negruța. Potrivit lui, această siguranță i-o acordă doar cel care gestionează procesele politice, economice și de luare a deciziilor.

„Așa a fost și în anul 2013 atunci când în Aeroport a intrat grupul Șor prin așa-numita companie din Habarovsk după care s-au schimbat proprietarii de mai multe ori”, a afirmat Veaceslav Negruța în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul Jurnal TV.

Expertul WatchDog Sergiu Tofilat susține că în anul 2013 guvernarea a decis să concesioneze aeroportul pentru taxa de 9 euro pe care o plătește fiecare călător, care asigură un venit stabil companiei ce gestionează aeroportul. Pe durata concesiunii, care este de 49 de ani, veniturile din această taxă erau estimate la 700 de milioane de euro, iar investițiile declarate de compania „Avia Invest” era de 240 de milioane.

„E foarte simplu să faci diferența și să înțelegi că oamenii și-au făcut bani de pensie – vreo 460 de milioane de euro pe următorii 49 de ani. Iată și motivul – să pună mâna pe fluxul de bani care se încasează prin această taxă de 9 euro”, a menționat expertul.

Comentatorul politic Victor Ciobanu spune că acest acord prin care a fost trecută compania „Avia Invest” pe mâinile miliardarului rus „nu poate fi numit altfel decât unul criminal”. Potrivit lui, în asemenea cazuri se semnează un contract direct cu prestatorul de servici.

„Or, la noi toate privatizările dubioase, toate concesionările s-au făcut prin firme offhore astfel încât să nu dai de capăt. Au loc schimbări de acționari în condiții în care statul Republica Moldova a anulat acest contract, l-a declarat nul, deja l-a atacat în instanță, dar de noi deja nimic nu depinde pentru că structura acestei concesionări a fost criminală din start”, a afirmat Victor Ciobanu. În opinia lui, și actualul proprietar ar putea să renunțe la afacere și ar putea să apară alt investitor.

Ieri, 23 decembrie, a devenit cunoscut faptul că omul de afaceri din Federația Rusă, Andrei Goncearenko, este noul beneficiar al companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd, care deține 95% din „Avia-Invest” (administratoarea Aeroportului Internațional Chișinău). Aceasta, după ce NR Investment Limited a cedat controlul asupra companiei.

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green