Noile monede metalice cu nominalul de 1, 2, 5 și 10 lei: Cât de practice în utilizare vor fi acestea, în opinia cetățenilor? – (VIDEO)

La 28 februarie curent, Banca Națională a Moldovei a lansat o serie nouă de monede metalice: de 1, 2, 5 și 10 lei, care vor circula în paralel cu bancnotele existente de aceeași valoare nominală. În acest context, echipa Vox Populi BASARABIA.MD i-a întrebat pe oameni dacă cred sau nu că noile monede vor fi mai practice în utilizare decât leii de hârtie. 

Opiniile cetățenilor s-au împărțit. Unii au salutat decizia autorităților, menționând că banii metalicii vor circula mai ușor și nu se vor deteriora, așa cum se întâmplă frecvent cu bancnotele, mai cu seamă că o astfel de practică este pe larg utilizată în Europa. Alții, însă, susțin că noile monede nu vor fi deloc practice din cauza că sunt mai grele decât leii din hârtie și, respectiv, ocupă mai mult spațiu în buzunare, portmonee și genți.

Toate răspunsurile le puteți vedea în materialul video de mai sus.

Potrivit BNM, introducerea noilor monede va optimiza utilizarea banilor în numerar din Republica Moldova conform celor mai bune practici internaționale în domeniul circulației monetare.

De asemenea, reprezentanții Băncii Centrale spun că înlocuirea treptată a bancnotelor de valoare mică cu monede de metal va permite economii substanțiale ale costurilor de producție suportate de BNM. La cost similar per unitate, monedele au o durată de viață de cel puțin zece ori mai mare decât bancnotele cu valoare nominală mică. Introducerea monedei de 2 lei va simplifica suplimentar achitările zilnice. Noile monede sunt prietenoase mediului ambiant și pot fi reciclate.

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green