dreamstime_m_61251574-1024x683

Numărul deținuților plasați în penitenciarele din țară este în scădere

După șase luni de la intrarea în vigoare a legii privind umanizarea politicii penale, se atestă o scădere a numărului deținuților plasați în penitenciare, informează Ministerul Justiției.

Conform raportului Administrației Naționale a Penitenciarelor, la data de 1 iulie 2018 în penitenciarele țării se aflau în detenție 7.319 persoane, cu 549 persoane mai puțin (7.868) decât în aceeași perioadă a anului 2017. În același timp, în primul semestru al anului 2018, și-au început termenul de detenție 1.804 persoane, în timp ce 1.920 persoane și-au executat pedeapsa și au fost eliberate.

În prima jumătate a anului 2018 au fost eliberate din detenție, fiindu-le înlocuită partea neexecutată din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă, 97 persoane față de 7 persoane în anul 2017. În aceeași perioadă de timp au fost eliberate condiționat înainte de termen 260 persoane comparativ cu 115 în anul 2017.

Aceste constatări se datorează implementării Legii nr.163 pentru modificarea și completarea unor acte legislative (numită și legea privind umanizarea politicii penale) care a intrat în vigoare la 20 decembrie 2017, și prin care a fost racordată legislația penală la standardele Consiliului Europei și, prin aceasta, urmărește scopul reducerii numărului deținuților din penitenciare.

Astfel, prin modificările aduse codului penal, codului de procedură penală, codului de executare și codului contravențional, au fost implementate o serie de mecanisme funcționale de executare a pedepsei și eliminate mai multe blocaje. Principalele modificări țin de fortificarea rolului instanței de judecată în individualizarea pedepsei, liberarea condiționată înainte de termen, înlocuirea părții neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă, condamnarea cu suspendarea parțială a executării pedepsei cu închisoarea, etc.

Menționăm că, la elaborarea și promovarea legii privind umanizarea politicii penale au contribuit experțiii norvegieni ai misiunii NORLAM, care au activat în perioada 2007-2017 în Republica Moldova, mediul judecătoresc și cel al procurorilor, Administrația Națională a Penitenciarelor și alți practicieni din sectorul justiției.

Foto: The Montclair Dispatch

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green