17884580_1855728974453099_3181672747866299881_n

Oficialii ruși se pronunță pentru o reglementare paşnică a problemei transnistrene, cu respectarea integrităţii teritoriale a R. Moldova

Președintele Igor Dodon s-a întâlnit miercuri, 12 aprilie, cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, şi cu emisarul special al Ministerului rus de Externe, Serghei Gubarev. În cadrul întrevederii, oficialii au discutat subiecte ce vizează procesul de reglementare a diferendului transnistrean.

Reprezentanţii părţii ruse s-au exprimat, în mod repetat, pentru o reglementare paşnică şi stabilă a problemei transnistrene cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional, precum şi pentru atribuirea unui statut special Transnistriei cu un sistem de garanţii pentru populaţie.

Părțile s-au pronunțat în susținerea procesului de soluţionare a problemelor actuale, existente între Chişinău şi Tiraspol, în beneficiul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Șeful statului a reiterat încă o dată, că administrația de la Chişinău depune toate eforturile necesare pentru a exclude riscurile financiare sau economice pentru persoanele fizice şi juridice din Transnistria în procesul de realizare a controlului vamal şi cel de frontieră pe porţiunea de graniță moldo-ucraineană, în regiunea Cuciurgan-Pervomaisk.

De asemenea, Igor Dodon a menționat că susţine eforturile orientate spre asigurarea unei activităţi eficiente a procesului de negocieri în formatul „5+2”.

Oficialii și-au exprimat interesul pentru organizarea în continuare a unor consultaţii la nivel bilateral şi multilateral pentru o desfăşurare reuşită a procesului de reglementare a diferendului transnistrean.

La finalul întrevederii, președintele țării a subliniat importanţa consolidării relaţiilor moldo-ruse și a exprimat recunoştinţa pentru invitaţia de a participa la acţiunile dedicate Zilei Marii Victorii, care vor avea loc la Moscova.

Foto: presedinte.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green